Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym
Ziołowy filet z indyka to pyszna pieczeń. Tajemnica delikatnego smaku mięsa tkwi w maśle ziołowym, którym należy pieczołowicie natrzeć chude mięso z indyczej piersi. Oto przepis na najlepszą pieczoną pierś z indyka. Polecam!
Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Indycze mięso zawiera niewiele tłuszczu. Średnia kaloryczność mięsa z indyka w porcji 100 g wynosi 166 kcal, a samej piersi 119 kcal. To niewiele w porównaniu z wołowiną lub wieprzowiną. Mięso z indyka bogate jest w łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko. Porcja 100 g mięsa z indyka zawiera 22 g białka.
Mięso indycze, jak każde białko, dostarcza nam witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędne do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu.
Mięso z indyka to doskonałe źródło ważnych mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, potasu odpowiedzialnego za kondycję układu nerwowego i kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych. Dostarcza również magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek żelaza oraz cynku wspierającego system immunologiczny i regulującego zmysł smaku.
Dietetycy zalecają mięso indycze kobietom ciężarnym i karmiącym, małym dzieciom i młodzieży, rekonwalescentom, osobom starszym, osobom odchudzającym się oraz każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia.
Mięso z indyka nie pachnie i narzuca się smakiem.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg filetu z piersi indyka
- 3 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, młotkowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.
- Miękkie masło wymieszać z przyprawami.
- Filet można związać lub spiąć.
- Filet z piersi indyka natrzeć masłem. Zawinąć w pergamin lub folię aluminiową.
- Zawinięte mięso umieścić w brytfannie. Wstawić do piekarnika.
- Piec 20-30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 1 godzinę oraz 15 minut.
- Wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić zawinięte jeszcze 15 minut, aby ponownie wchłonęło soki.
- Rozwinąć i pokroić na plastry.