Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym

Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym
Autor: Shutterstock Soczysty filet z indyka pokrojony na plastry
łatwy
15 min
4

Ziołowy filet z indyka to pyszna pieczeń. Tajemnica delikatnego smaku mięsa tkwi w maśle ziołowym, którym należy pieczołowicie natrzeć chude mięso z indyczej piersi. Oto przepis na najlepszą pieczoną pierś z indyka. Polecam!

Czy mięso z indyka jest zdrowe?

Indycze mięso zawiera niewiele tłuszczu. Średnia kaloryczność mięsa z indyka w porcji 100 g wynosi 166 kcal, a samej piersi 119 kcal. To niewiele w porównaniu z wołowiną lub wieprzowiną. Mięso z indyka bogate jest  w łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko. Porcja 100 g mięsa z indyka zawiera 22 g białka. 

Mięso indycze, jak każde białko, dostarcza nam witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędne do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. 

Mięso z indyka to doskonałe źródło  ważnych mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, potasu odpowiedzialnego za kondycję układu nerwowego i kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych. Dostarcza również magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek żelaza oraz cynku wspierającego system immunologiczny i regulującego zmysł smaku.

Dietetycy zalecają mięso indycze kobietom ciężarnym i karmiącym, małym dzieciom i młodzieży, rekonwalescentom, osobom starszym, osobom odchudzającym się oraz każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia.

Mięso z indyka nie pachnie i narzuca się smakiem. 

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 3 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, młotkowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.
  • Miękkie masło wymieszać z przyprawami. 
  • Filet można związać lub spiąć. 
  • Filet z piersi indyka natrzeć masłem. Zawinąć w pergamin lub folię aluminiową.
  • Zawinięte mięso umieścić w brytfannie. Wstawić do piekarnika.
  • Piec 20-30 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 1 godzinę oraz 15 minut. 
  • Wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić zawinięte jeszcze 15 minut, aby ponownie wchłonęło soki.
  • Rozwinąć i pokroić na plastry. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej