Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią
2020-08-26
łatwy
40 min
4
Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo smaczne i efektowne danie obiadowe. Pasuje zarówno na domowy obiad z rodziną, jak i na eleganckie przyjęcie. Nie jest trudna do przygotowania, choć na pierwszy rzut oka można mieć takie wrażenie.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z indyka (ok 1 kg)
- 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś indyka delikatnie rozbić z jednej strony, posolić i odłożyć.
- Pomidory osączyć z oleju (olej zostawić) i pokroić w paski.
- Bazylię umyć i posiekać listki w paski. Pieprz delikatnie rozgnieść w moździerzu (na kawałki, nie na pył).
- Indyka położyć nie rozbijaną stroną do dołu, stronę rozbitą posmarować niewielką śmietanowego serka.
- Na środku, wzdłuż filetu rozłożyć pokrojone pomidory i posiekaną bazylię, posypać pieprzem.
- Zwinąć roladę i zabezpieczyć sznurkiem.
- Pierś ułożyć w wysmarowanym olejem z pomidorów naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez ok 1 godzinę.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?