Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią
Autor: Shutterstock Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią
łatwy
40 min
4

Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo smaczne i efektowne danie obiadowe. Pasuje zarówno na domowy obiad z rodziną, jak i na eleganckie przyjęcie. Nie jest trudna do przygotowania, choć na pierwszy rzut oka można mieć takie wrażenie.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z indyka (ok 1 kg)
  • 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś indyka delikatnie rozbić z jednej strony, posolić i odłożyć.
  • Pomidory osączyć z oleju (olej zostawić) i pokroić w paski.
  • Bazylię umyć i posiekać listki w paski. Pieprz delikatnie rozgnieść w moździerzu (na kawałki, nie na pył).
  • Indyka położyć nie rozbijaną stroną do dołu, stronę rozbitą posmarować niewielką śmietanowego serka.
  • Na środku, wzdłuż filetu rozłożyć pokrojone pomidory i posiekaną bazylię, posypać pieprzem.
  • Zwinąć roladę i zabezpieczyć sznurkiem.
  • Pierś ułożyć w wysmarowanym olejem z pomidorów naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez ok 1 godzinę.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?