9 przepisów na grzyby boczniaki. Co zrobić z tych zimowych grzybów?
Boczniaki to grzyby, które warto na stałe wprowadzić do swojej diety, bo są bardzo zdrowe. Są też smaczne i mają duży potencjał kulinarny. Nadają się do sałatek, na zakąski, do wytrawnych wypieków, na zupę i dodatek do makaronu, ziemniaków czy placków. Podpowiadamy co zrobić z boczniaków - zarówno tych hodowlanych, jak i tych prosto z lasu.
Boczniaki to grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów. Da się z nich zrobić pyszne zakąski, zapiec w cieście, ugotować z nich zupę, usmażyć czy udusić. Proponujemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z boczniaków
Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami - boczniaki są idealnym składnikiem sałatek. Doskonale znoszą zarówno gotowanie, jak pieczenie, duszenie i smażenie - zyskując tylko na smaku i nie tracąc formy. Odpowiednio przyrządzone i dodane do sałatki wzbogacą jej smak i podniosą walory zdrowotne.
Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane w czosnku - grzybki marynowane to jedna z klasycznych zakąsek na imprezowym stole. Boczniaki przygotowane z tego przepisu są pyszne zaraz po przyrządzeniu, ale mogą też nabierać smaku czekając w słoiczku na stosowną okazję do ich podania. Polecamy ten niezwykle prosty przepis na zakąskę z boczniaków.
Lubicie wytrawne tarty? Bo ja bardzo. Idealne na lunch, obiad lub ciepłą kolację, można podawać z filiżanką czystego barszczyku czerwonego lub rosołu. Tarta z boczniakami: sprawdzony przepis jest właśnie jednym z takich dań. Kruche ciasto można przygotować od razu z dwóch porcji, jedną zachowując na później w lodówce albo w zamrażarce. Gdy zechcemy zrobić sobie tartę, będziemy je mieli gotowe.
Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków! klasyczne danie z boczniaków, znane od kiedy te grzyby pojawiły się na polskim rynku. Może nawet zostało już trochę zapomniane, a warto je mieć w pamięci, bo zupa z boczniaków przyprawiona jak flaki jest wyśmienita, sycąca i rozgrzewająca - dzięki zestawowi przypraw stosowanych we flakach. Zasmakuje weganom i wegetarianom, jest też tańsza od miesnego odpowiednika.
Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone - boczniaki, jak większość grzybów znakomicie poddają się duszeniu z cebulką, tworząc pyszny "gulasz" mogący być doskonałym daniem głównym - w połączeniu z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Duszone boczniaki pasują też do placków ziemniaczanych. Będziecie zaskoczeni, jakie to pyszne.
Boczniaki panierowane jak kotlety i usmażone na gorącym tłuszczu to świetny zamiennik dania mięsnego. Zdrowsze niż mięso, nakarmią też doskonale osoby na diecie bezmięsnej. Zobacz, jak zrobić: Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]
Obłędne szarpane boczniaki, które smakują jak wołowina. Idealne do vege burgera! Ten patent zaskakuje wszystkich - zarówno miłośników mięsa, jak i jego przeciwników. Tak przygotowane grzyby przypominają smakiem dużo droższe od nich mięso, są bardzo aromatyczne i mogą stanowić hut każdej domówki.
Boczniaki z cukinią i pomidorami - pyszne wege danie dla każdego Boczniaki doskonale łączą się nie tylko z cebulą, ale też z pomidorami, papryką lub cukinią. Przygotowany z ich udziałem warzywno-grzybowy gulasz jest doskonałym lekkim daniem obiadowym o każdej porze roku, bo zimą można użyć pomidorów z puszki.
Pieczone boczniaki panierowane - cudowna przekąska lub danie obiadowe to odchudzona wersja panierowanych boczniaków, zamiast smażenia są bowiem pieczone w piekarniku, bez nadmiernej ilości tłuszczu. Polecamy je osobom dbającym o dietę, a także jeśli zamierzamy jeść je wieczorem. Tak przygotowane grzyby są mniej ciężkostrawne.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść boczniaki
Zobacz nasze przepisy na gulasze do placków ziemniaczanych