Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami
2023-02-03
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka lunchowa z boczniakami to propozycja dla osób, które lubią grzyby. Można ją zabrać do pracy albo też potraktować jako zdrową kolację. Warto bowiem pamiętać, że boczniaki uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów.
Ta wyjątkowo prosta sałatka urzeka mnie smakiem, a także, co tu kryć prostotą wykonania. Idealna na kolację, imprezę a także lunch do pracy. Pożywna, o ciekawym skontrastowanym smaku, bo neutralne grzyby i jajka połączone są w niej z kwaskowymi korniszonami i i słodką kukurydzą. Polecamy na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 40 dag boczniaków
- puszka kukurydzy
- 4 korniszony
- 2 jajka na twardo
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte boczniaki obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Pokrój w paski, wymieszaj z kukurydzą, pokrojonymi ogórkami, jajkami i szczypiorkiem.
- Przypraw solą i pieprzem, polej majonezem.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków