Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami

Sałatka lunchowa z boczniakami
Autor: thinkstockphotos.com Smaczne boczniaki dostarczają cennych składników odżywczych - często klasyfikowane są jako grzyby lecznicze
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka lunchowa z boczniakami to propozycja dla osób, które lubią grzyby. Można ją zabrać do pracy albo też potraktować jako zdrową kolację. Warto bowiem pamiętać, że boczniaki uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów.

Ta wyjątkowo prosta sałatka urzeka mnie smakiem, a także, co tu kryć prostotą wykonania. Idealna na kolację, imprezę a także lunch do pracy. Pożywna, o ciekawym skontrastowanym smaku, bo neutralne grzyby i jajka połączone są w niej z kwaskowymi korniszonami i i słodką kukurydzą. Polecamy na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 40 dag boczniaków
  • puszka kukurydzy
  • 4 korniszony
  • 2 jajka na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte boczniaki obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
  • Pokrój w paski, wymieszaj z kukurydzą, pokrojonymi ogórkami, jajkami i szczypiorkiem.
  • Przypraw solą i pieprzem, polej majonezem.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej