Tarta z boczniakami: sprawdzony przepis
Dieta wegetariańska
Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych nie tylko w lasach, lecz także w parkach i ogrodach. Ale kto nie ma czasu na grzybobranie, bez problemu kupi je niemal w każdym sklepie warzywnym. Najlepiej smakują młode, niezbyt duże kapelusze. Można je wykorzystać do przyrządzenia pysznej tarty - podajemy dobry przepis.
Warto jeść boczniaki, ponieważ zawierają białko, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Pozwalają też obniżyć stężenie cholesterolu, u cukrzyków spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Mając tak wiele zalet zdrowotnych, są przy tym bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ugotowane można wykorzystać do sałatek, zup, farszów do naleśników i pierogów. Smażone są świetne do tarty. Ale ponieważ są bardzo delikatne, trzeba je szybko myć, by nie nasiąkły wodą, i uważać, by ich nie uszkodzić.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg boczniaków
- 250 g mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka + żółtko
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć na godzinę do lodówki.
- Grzyby oczyścić, umyć, osączyć i pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dołożyć grzyby i dusić 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z jajkami, śmietaną i natką.
- Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę do tarty. Podpiec w temperaturze 220 st. C na lekko złoty kolor. Nałożyć farsz i piec jeszcze około 15 minut, aż farsz się zetnie.