Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków!

Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków!
Autor: Shutterstock Flaczki z boczniaków to doskonała zupa o pikantnym smaku - rozgrzewająca i łatwa do przyrządzenia.
łatwy
40 min
4

Flaczki z boczniaków to doskonała zupa na chłodniejsze dni. Ponieważ nie ma w niej mięsa - zasmakuje też wegetarianom. No i przygotowana jest z boczniaków, które są bardzo zdrowe. Polecamy używanie ich do przygotowania wielu potraw.

Flaczki z boczniaków to klasyczne danie przygotowywane z tych zdrowych grzybów. Goszczą zwłaszcza na stołach wegan i wegetarian, ale osoby jedzące mięso także jedzą je z przyjemnością. Tańsze i szybsze do przygotowania niż klasyczne flaczki, są pyszne, rozgrzewające i zdrowe. Doprawiamy je tradycyjnym zestawem przypraw do flaczków.

SKŁADNIKI

  • 800 g boczniaków
  • 2-3 marchewki
  • duża pietruszka albo 2 mniejsze
  • kawałek selera jak na rosół
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, imbir, majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić w kostkę, boczniaki w paski przypominające flaczki.
  • Warzywa i grzyby podsmażyć na oleju, aż zmiękną.
  • Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy i  gotować do miękkości
  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
  • Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z pieczywem.
  •  
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej