Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków!
2023-02-03
łatwy
40 min
4
Flaczki z boczniaków to doskonała zupa na chłodniejsze dni. Ponieważ nie ma w niej mięsa - zasmakuje też wegetarianom. No i przygotowana jest z boczniaków, które są bardzo zdrowe. Polecamy używanie ich do przygotowania wielu potraw.
Flaczki z boczniaków to klasyczne danie przygotowywane z tych zdrowych grzybów. Goszczą zwłaszcza na stołach wegan i wegetarian, ale osoby jedzące mięso także jedzą je z przyjemnością. Tańsze i szybsze do przygotowania niż klasyczne flaczki, są pyszne, rozgrzewające i zdrowe. Doprawiamy je tradycyjnym zestawem przypraw do flaczków.
SKŁADNIKI
- 800 g boczniaków
- 2-3 marchewki
- duża pietruszka albo 2 mniejsze
- kawałek selera jak na rosół
- cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, imbir, majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić w kostkę, boczniaki w paski przypominające flaczki.
- Warzywa i grzyby podsmażyć na oleju, aż zmiękną.
- Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy i gotować do miękkości
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
- Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z pieczywem.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków