Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone

2016-11-04
Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone
Autor: thinkstockphotos.com Boczniaki uznawane są za grzyby o właściwościach leczniczych - warto się więc do nich przekonać
łatwy
20 min
4

Co zrobić z boczniaków? Proponujemy bardzo łatwy przepis na boczniaki duszone. Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian, ale nie tylko. Warto też pamiętać, że boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów.

Składniki

1/2 kg boczniaków

1/4 l bulionu

3 łyżki oleju

cebula

łyżka mąki

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby oczyść, większe pokrój.

Podsmaż je na oleju, aż puszczą sok.

Osobno zeszklij posiekaną cebulę.

Wsyp mąkę, mieszając, zrumień, wlej bulion.

Przypraw solą i pieprzem.

Sosem zalej grzyby i duś do miękkości.

Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy Ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup je zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.