Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone

Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone
Autor: thinkstockphotos.com Boczniaki uznawane są za grzyby o właściwościach leczniczych - warto się więc do nich przekonać
łatwy
20 min
4

Co zrobić z boczniaków? Proponujemy bardzo łatwy przepis na boczniaki duszone. Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian, ale nie tylko. Warto też pamiętać, że boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów.

Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy Ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup je zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/4 l bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • cebula
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyść, większe pokrój.
  • Podsmaż je na oleju, aż puszczą sok.
  • Osobno zeszklij posiekaną cebulę.
  • Wsyp mąkę, mieszając, zrumień, wlej bulion.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Sosem zalej grzyby i duś do miękkości.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej