Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone
2023-02-03
łatwy
20 min
4
Co zrobić z boczniaków? Proponujemy bardzo łatwy przepis na boczniaki duszone. Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian, ale nie tylko. Warto też pamiętać, że boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów.
Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy Ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup je zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg boczniaków
- 1/4 l bulionu
- 3 łyżki oleju
- cebula
- łyżka mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyść, większe pokrój.
- Podsmaż je na oleju, aż puszczą sok.
- Osobno zeszklij posiekaną cebulę.
- Wsyp mąkę, mieszając, zrumień, wlej bulion.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Sosem zalej grzyby i duś do miękkości.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków