Jak zrobić "śledzika" do pracy? Podajemy 3 przepisy na śledzia na ostro i na słodko
Za chwilę nastanie czas przedświątecznych "śledzików" w gronie przyjaciół i współpracowników. Zaskocz ich nowymi przepisami! Podajemy sprawdzone receptury na śledzie na słodko i na ostro.
Spis treści
- Śledzie z kolendrą i czerwoną cebulą
- Śledzie z marchewką i selerem naciowym
- Śledzie z goździkami i cukrem pudrem
Nim zabierzesz się za przyrządzanie dań - wielokrotnie wypłucz śledzia w zimnej wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. O tym jak moczyć śledzie, więcej piszemy TUTAJ.
Śledzie z kolendrą i czerwoną cebulą
Składniki:
500 g śledzi typu matjas
ziarna kolendry
mała czerwona cebula
Śledzie pokroić w większą kostkę i włożyć do słoika przekładając drobno pokrojoną cebulą i ziarnami kolendry.
Całość zalać olejem słonecznikowym.
Doprawić pieprzem (może być czerwony).
Zobacz też >>> Śledzie z cytryną i z ziołami
Śledzie z marchewką i selerem naciowym
Składniki:
500 g śledzi typu matjas
jedna marchewka
Marchewkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Posolić i popieprzyć do smaku.
Selera naciowego pokroić w kostkę.
Śledzie włożyć do słoika przekładając marchewką i selerem.
Całość zalać olejem słonecznikowym.
Zobacz też >>> Sałatka śledziowa z groszkiem siostry Anastazji
Śledzie z goździkami i cukrem pudrem
Składniki:
500 g śledzi typu matjas
kilka goździków
łyżka cukru pudru
pół łyżeczki octu winnego
Pokrojone śledzie włożyć do słoika przekładając pojedynczymi goździkami i szczyptą cukru pudru.
Całość zalać olejem słonecznikowym i odrobiną octu winnego.
Doprawić pieprzem.
Zobacz też >>> Śledź po japońsku