Gatunki i rodzaje śledzi: jaki śledź do czego?

2021-11-25 12:04 redakcja
jakie-sa-gatunkirodzaje-sledzia-jaki-sledz-do-czego.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie marynowane są na tyle lubiane w Polsce, że goszczą często na wigilijnym stole

Jakie śledzie kupić do marynaty, a jakie do śledzia po japońsku? Jakie nadają się do smażenia, a jakie do jedzenia bezpośrednio? Nie wiesz, jakie śledzie nadają się do konkretnych potraw, które chcesz przyrządzić? Mówimy, jakie są rodzaje śledzi na rynku i jakie wybierać do konkretnych zastosowań.

Śledzie są zdrowe, łatwo dostępne i mają cenę konkurencyjną w stosunku do innych ryb. W kuchni polskiej są też niezwykle popularne i stanowią tradycyjne danie na Wigilię oraz bardzo często odgrywają rolę przystawek na wszelkiego rodzaju przyjęciach. 

Zobacz też >>> Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Jakie śledzie można kupić?

Sklepy rybne oferują następujące rodzaje śledzi:

Śledzie surowe - rzadkość, nadają się przede wszystkim do smażenia. Nie są jednak zbyt popularne, bo im dalej od morza, tym trudniej kupić ryby niepokalanie świeże, a poza tym śledź surowy jest rybą dość ościstą i tylko część ości ginie podczas smażenia czy pieczenia.

Śledzie solone - ryby bez głowy i wypatroszone całe są konserwowane w mocnej solance. Zanim będą nadawały się do spożycia, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Dopiero tak uzyskane filety można użyć do przyrządzania śledzi w oleju, sałatek śledziowych oraz śledzi marynowanych. Sporo roboty, ale są osoby, które uważają, że ten rodzaj śledzi jest smaczniejszy od popularnych matiasów i  zawiera mniej od nich konserwantów (co akurat jest prawdą).

Matiasy, matjasy - śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką (16%). Nadają się do jedzenia po krótkim moczeniu (1-2 godziny, czasem mniej - w zależności od upodobań kulinarnych). Sprzedawane na wagę albo paczkowane na tackach. W pierwszym przypadku nie bardzo możemy sprawdzić, czy do ich konserwowania zostało użyte cokolwiek poza solą. W drugim przypadku zalecamy uważną lekturę składu na opakowaniu, bo wiele z tych produktów to śledzie konserwowane nie tylko solą, ale też octem. Oprócz tego często dodawane są do śledzi inne substancje konserwujące - oczywiście większości z nich pozbywamy się, mocząc śledzie. Jednak ocet użyty do konserwowania śledzi zmienia nie tylko ich konsystencję (stają się one jaśniejsze i twardsze), ale też smak.

Uliki - mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów - rzadziej dostępne i przeważnie w formie marynowanej, a nie tylko solonej.

Śledzie marynowane - zazwyczaj to filety śledziowe mające formę matiasów, ale konserwowane w zalewie octowej z rozmaitymi dodatkami.

Śledzie wędzone - filetowane, ze skórą lub bez - najpierw zanurzone w solance lub posypane solą, następnie wędzone na zimno.

Piklingi - śledzie wędzone w całości - ze skórą i głową oraz z ośćmi.

Zobacz też >>> Jak rozpoznać dobrego śledzia?

Jakie śledzie do czego?

Śledzie surowe nadają się do smażenia a także pieczenia w piekarniku i gotowania na parze.

Śledzie solone - do wszelkich sałatek, na przystawki, a także do smażenia.

Matiasy - do przyrządzania w oleju, oliwie, occie, do sałatek, do podawania w śmietanie jako danie obiadowe, a także do smażenia po panierowaniu.

Uliki - zastosowanie jak matiasów - poza smażeniem.

Śledzie wędzone i piklingi - do jedzenia z pieczywem, przygotowywania past śledziowych i do sałatek.

Zobacz wideo z instrukcją moczenia śledzi!

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Zobacz też >>> Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?

Sprawdź nasze najpopularniejsze przepisy na śledzie, zobacz galerię!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE