Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Śledzie z cytryną i ziołami to jeden z tych prostych przepisów, które nie absorbują nadmiernie naszej uwagi. Tak przygotowane śledzie nabierają smaku przez 2-3 dni, a potem możemy się już delektować słodko-kwaśnym smakiem śledzi. Tak przygotowane śledzie są jędrne i aromatyczne. To idealna zakąska do wódki lub pyszna przekąska do czarnego chleba.
Śledzie można podawać na półmisku, ale lepiej jest porcjować śledzie do indywidualnych kokilek, kieliszków lub szklaneczek, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy.
Zobacz także: Śledzie w pieczonej papryce i oliwie Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie Śledzie korzenne z owocami
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledziowe typu matias
- 1 mała cebula cukrowa
- pół pęczka świeżej melisy cytrynowej
- 1 łyżeczka listków rozmarynu
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu grubo mielonego lub młotkowanego
- 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 150 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety wymoczyć w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę w trakcie moczenia 2-3 razy. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Dobrze wysuszone śledzie pokroić w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokroić w drobną kosteczkę.
- Wyszorować cytryny. Z jednej cytryny otrzeć z skórkę i wycisnąć sok. Drugą cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Listki melisy cytrynowej oraz igiełki rozmarynu posiekać drobno - odłożyć kilka listków do dekoracji.
- Wyciśnięty sok z cytryny zmiksować na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.
- Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, młotkowanym pieprzem i cebulą. Zalać sosem, zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na 2 dni do lodówki, podawać z ciemnym pieczywem.