Śledzie w pieczonej papryce i oliwie

Śledzie w pieczonej papryce i oliwie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie to nasza ulubiona zakąska, czemu więc nie eksperymentować i nie wypróbować śledzi w pieczonej papryce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie skąpane w sosie przygotowanym z pieczonej papryki i oliwy z odświeżającym dodatkiem natki pietruszki to pyszna zakąska. Odpowiednio podane, na grzankach lub tostach z ciemnego pieczywa, będą elegancką przekąską na przyjęciu. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem śledzi w pieczonej papryce i oliwie

Polecamy także przepisy na: śledzie z rodzynkami, śledzie z warzywami w śmietanie oraz śledzie korzenne.

Składniki

  • 500 g śledzi solonych

  • 100 ml oliwy

  • 150 g czerwonej papryki

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pól łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

  • 1-2 cebule

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć, pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. 

  • Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Podpowiadamy: Jak namoczyć śledzie?

  • Po wymoczeniu śledzi rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć. 

  • Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, gorącą zamknąć w foliowym worku dla odparowania, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. 

  • Cebulę pokroić w talarki.

  • Śledzie ułożyć w naczyniu przekładając krążkami cebuli, zalać paprykową oliwą, tak aby je przykryła. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 

  • Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej

Ocena: 3