Śledzie w pieczonej papryce i oliwie

2021-03-29
Śledzie w pieczonej papryce i oliwie
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie to nasza ulubiona zakąska, czemu więc nie eksperymentować i nie wypróbować śledzi w pieczonej papryce
łatwy
45 min
4

Śledzie skąpane w sosie przygotowanym z pieczonej papryki i oliwy z odświeżającym dodatkiem natki pietruszki to pyszna zakąska. Odpowiednio podane, na grzankach lub tostach z ciemnego pieczywa, będą elegancką przekąską na przyjęciu. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem śledzi w pieczonej papryce i oliwie

Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej

Polecamy również >>> Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych

 

Polecamy także przepisy na: śledzie z rodzynkami, śledzie z warzywami w śmietanie oraz śledzie korzenne.

SKŁADNIKI

  • 500 g śledzi solonych
  • 100 ml oliwy
  • 150 g czerwonej papryki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pól łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć, pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. 
  • Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Podpowiadamy: Jak namoczyć śledzie?
  • Po wymoczeniu śledzi rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć. 
  • Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, gorącą zamknąć w foliowym worku dla odparowania, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. 
  • Cebulę pokroić w talarki.
  • Śledzie ułożyć w naczyniu przekładając krążkami cebuli, zalać paprykową oliwą, tak aby je przykryła. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 
  • Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.