Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis

2021-03-29
Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie z dodatkiem rodzynek to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią kontrasty smakowe.
łatwy
35 min
4

Słone śledzie ze słodkimi rodzynkami? Oczywiście! Te dwa pozornie przeciwstawne smaki świetnie się uzupełniają. Zrób śledzie z rodzynkami na kolację lub przyjęcie. Będzie pysznie!

 

Dodatkowa opcja: zamiast wody dodaj do sosu sok pomarańczowy. Wsyp też przyprawę piernikową. Salsa nabierze korzennego aromatu i pełniejszego smaku.

 

Polecamy również przepisy na: śledzie po turecku w papryce i pomidorach, śledzie w pieczonej papryce i śledzie z rodzynkami

SKŁADNIKI

  • 6-8 śledzi w oleju lub solonych matiasów (te ostatnie wcześniej wymocz w wodzie lub w mleku, by oddały nadmiar soli),
  • 2 średnie cebule,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • garść rodzynków,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie sok z połówki pomarańczy
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie umyj, jeśli wolisz mniej słone - na krótko namocz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Pokrój w plastry grubości 1-3 cm.
  • Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut. Potem odcedź i osusz.
  • Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
  • Przez ok. 10 minut duś na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec wsyp rodzynki. Zostaw sos do ostygnięcia.
  • Pokrojone śledzie wyłóż na miseczkę. Przykryj sosem, wymieszaj. Włóż na kilka godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".