Jak rozpoznać dobrego śledzia?

2019-11-19 13:26 redakcja
Jak rozpoznać dobrego śledzia?
Autor: Shutterstock Śledzie dostępne są w różnych formach, ale w przypadku każdej z nich można wybrać najsmaczniejsze

Dobre śledzie, choć to powszechnie dostępne ryby, wcale nie tak łatwo kupić. A to dlatego, że w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów śledzi, o których nie wiemy, czym się charakteryzują. Jak więc kupić dobre śledzie?

Jak kupić dobre śledzie?

Śledź śledziowi nie równy, bo oferta handlowa jest niezwykle różnorodna, zatem na półkach sklepowych znajdziemy:

Matiasy  – młode śledzie, poławiane wczesną wiosną. Mają mięso delikatne i tłuste. Konserwuje się je w lekkiej solance.

Uliki – podobne do matiasów, ale zakonserwowane w solance o wyższym stężeniu.

Bismarck – podwójne filety (tzw. motyl - butterfly) w zalewie z octu, oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych. Nazwane tak dla uczczenia wielbiciela śledzi, kanclerza von Bismarcka.

Rolmops – zrolowane, pojedyncze filety (bez głowy i ości, ale z płetwą grzbietową). Marynowane przez 35 dni w occie i soli. Do środka wkłada się różne dodatki np. kiszone lub konserwowe ogórki i cebulę.

Piklingi – lekko solone i wędzone w całości (z wnętrznościami i z ikrą) w gorącym dymie (60°C). Lubią je Niemcy, Holendrzy, Skandynawowie oraz mieszkańcy Pomorza. Pycha!

Kipery – wędzone ze skórą, bez głowy i wnętrzności. Od piklingów różni je wędzenie w zimnym dymie (do 40°C).

Moskaliki – młode, malutkie marynowane w całości lub wypatroszone tuszki śledziowe. Ich prawdziwymi wielbicielami są Rosjanie.

Śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. 

Śledzie smażone do natychmiastowego spożycia albo do marynowania na własny sposób.

Smokie – to wędzony na zimno różowiutki matjas.

Dobre śledzie to podstawa udanej potrawy. Jak wybierać śledzie w sklepie? Wszystko zależy od rodzaju śledzi.

Zobacz też >>> Tatar ze śledzia

Śledzie świeże - są rzadko dostępne z dala od morza. Jeśli jednak takie spotkamy, pamiętajmy, że świeża ryba ma mieć ładny zapach i czerwone skrzela.

Śledzie solone całe - z beczki powinien unosić się zapach śledzi, a solanka może być co prawda mętna, ale nie powinna mieć innego koloru niż ciemnokremowy. Poprośmy sprzedawcę o jak najbardziej tłuste dorodne ryby - takie mają najsmaczniejsze mięso. Ryba powinna mieć jasne mięso - żółte lub bardzo białe nie jest pożądane.

Zobacz też >>> Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?

Matiasy - te na wagę wybierajmy jak największe i najbardziej tłuste. Ich mięso powinno mieć jednolity kolor i nie być ani białe, ani ciemnożółte.

Matiasy w opakowaniu - wybierajmy te, które są w solance i mają jak najmniej konserwantów. Dobre są również te w oleju, najwięcej wątpliwości budzą te, które zanurzone są w cieczy będącej mieszaniną solanki i octu - dzięki temu trudno zorientować się, jaki smak mają śledzie i czy są dobre. Ocet zmienia też konsystencję mięsa na bardziej zwartą oraz wybiela je, dlatego trudno zgadnąć, czy przed pakowaniem ryba była dobrej jakości.

Zobacz też >>> Śledzie - wartości odżywcze. Dlaczego trzeba jeść śledzie?

Śledzie wędzone - powinny wydzielać tylko zapach wędzonki, mieć zwięzłe mięso o jednolitym kolorze i jednakowej konsystencji.

Zobacz też >>> Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Budujesz dom? Remontujesz mieszkanie? Sprawdź wszystkie promocje na Leroy Merlin promocje.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE