Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

2021-11-23
Śledziowy tatar - stary i prosty przepis
Autor: Shutterstock Śledziowy tatar to przekąska znana już w czasach przedwojennych
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

SKŁADNIKI

  • opakowanie śledzi „Matias”
  • czerwona i biała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz,
  • kilka sporych marynowanych grzybków
  • żółtka z dwóch jaj ugotowanych na twardo
  • oliwa
  • musztarda (najlepsza miodowa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć by straciły nadmiar soli. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Po odsączeniu posiekać śledzie bardzo drobno, zmieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek)
  • Wymieszać śledzie z musztardą, oliwą i pieprzem, ułożyć z nich niewielkie porcje, każdą z nich otoczyć wianuszkiem posiekanej cebuli, ogórków i grzybków marynowanych - jak klasycznego tatara.
  • Można ozdobić każdą porcję połówką przepiórczego jajka ugotowanego na twardo.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Polecamy również inne przepisy na tatar ze śledzia

Tatar z pieczarek i śledzików anchois

Tatar ze śledzia po węgiersku 

Kanapki z tatarem ze śledzi

Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem

Zobacz także galerię z najlepszymi przepisami na śledzie!