Śledziowy tatar – prosty i klasyczny przepis na wyśmienity tatar ze śledzia
Śledziowy tatar to klasyka, którą Magda Gessler przywróciła do łask w „Kuchennych Rewolucjach”. Choć danie ma długą tradycję i gościło na polskich stołach już wiele lat temu, dziś przygotowanie go jest znacznie prostsze. Sprawdź nasz łatwy przepis na śledziowy tatar – idealny zarówno na wigilijną kolację, jak i na każdą wyjątkową okazję.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić tatar ze śledzia?
Przepis na tę wyborną przekąskę rybną jest łatwy i w miarę szybki. Należy jednak pamiętać, aby śledzie wcześniej namoczyć. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. W okresie przedświątecznym można je dostać w dobrych cenach.
Jak więc zrobić domowy tatar ze śledzia na Wigilię i Boże Narodzenie? Świąteczną przekąskę robi się prosto i bez przykrych niespodzianek. Najpierw należy namoczyć śledzie, a następnie je osuszyć i pokroić w drobną kostkę. miesza się je z przetartymi przez drobne sitko żółtkami z ugotowanych na twardo jajek, musztardą i oliwą z oliwek. na talerzach, w misce lub niedużych słoiczkach układa się posiekaną cebulę, ogórki i grzyby marnowane oraz śledzie. Tak przygotowany tatar należy wstawić do lodówki i podawać po schłodzeniu.
Jak podawać tatar ze śledzia?
Tatar ze śledzia to elegancka przekąska, którą można podać na wiele sposobów. Tradycyjna wersja to ta przygotowana na talerzykach z obwódką cebulki i korniszonów, ale oczywiście można inaczej. Na przykład:
- składniki tatara można wymieszać i podać w salaterce jak sałatkę lub przygotować gotowe porcje w niedużych słoiczkach
- śledziowy tatar można podać na nielukrowanych pierniczkach lub korzennych ciasteczkach
- tatara ze śledzia świetnie smakuje także podany na okrągłych kromeczkach cieniutko posmarowanego masłem ciemnego chleba, na przykład pumpernikla
- bardzo dekoracyjnie wyglądają wytrawne, kruche babeczki wypełnione rybnym tatarem
- dobrym pomysłem jest tez ułożenie porcyjek tatara na niewielkich, wewnętrznych listkach sałaty masłowej
Czym dodatkowo podkręcić smak śledziowego tatara?
Tatar ze śledzia już w swojej podstawowej wersji jest bardzo wyrazisty i smaczny, ale jeśli macie chęć pobawić się w przełamywanie przepisów to polecamy wypróbować:
- owoce, których słodko-kwasny smak wprowadza przyjemną, orzeźwiającą nutę do potrawy, sprawdza się cytrusy - mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kumkwaty, znakomity jest też granat lub bardziej swojsko pokrojone w drobna kosteczkę jabłko
- piernik - słodko-pikantne okruchy pierników świetnie pasują do słonego śledzia
- marynaty - te mniej tradycyjne niż grzybki czy ogórki również pasują do śledzia. Można wypróbować kapary, oliwki zielone lub czarne czy marynowany zielony pieprz.
- odrobina alkoholu - śledź skropiony jakościowym alkoholem - whisky, burbonem, metaxą, koniakiem smakuje jakby luksusowo ;)
Przepisy na tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to pyszna i efektowna przekąska, która zawsze robi wrażenie. Zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie zauroczy obłędnym smakiem. poniżej znajdziecie inne przepisy na znakomity tatar ze śledzia, który w tym roku warto przyrządzić na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.
- Tatar z pieczarek i śledzików anchois
- Tatar ze śledzia po węgiersku
- Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie śledzi Matias
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- kilka sporych marynowanych grzybków
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- oliwa z oliwek
- musztarda (najlepiej miodowa)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć, aby straciły nadmiar soli. Po odsączeniu delikatnie osuszyć i bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
- Wymieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek).
- Dodać musztardę i oliwę z oliwek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na talerzach, w miseczkach lub w słoiczkach ułożyć warstwę z pokrojonej w drobną kostkę cebuli białej i czerwonej, marynowanych grzybów i ogórków konserwowych. Wyłożyć porcje śledzia. Wstawić do lodówki.
- Podawać na wigilijną kolację, Boże Narodzenie i na inne okazje.