Śledziowy tatar – prosty i klasyczny przepis na wyśmienity tatar ze śledzia

Śledziowy tatar to klasyka, którą Magda Gessler przywróciła do łask w „Kuchennych Rewolucjach”. Choć danie ma długą tradycję i gościło na polskich stołach już wiele lat temu, dziś przygotowanie go jest znacznie prostsze. Sprawdź nasz łatwy przepis na śledziowy tatar – idealny zarówno na wigilijną kolację, jak i na każdą wyjątkową okazję.

tatar ze śledzia

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Tatar ze śledzia to przekąska znana w Polsce już w czasach przedwojennych.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić tatar ze śledzia?

Przepis na tę wyborną przekąskę rybną jest łatwy i w miarę szybki. Należy jednak pamiętać, aby śledzie wcześniej namoczyć. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. W okresie przedświątecznym można je dostać w dobrych cenach.

Jak więc zrobić domowy tatar ze śledzia na Wigilię i Boże Narodzenie? Świąteczną przekąskę robi się prosto i bez przykrych niespodzianek. Najpierw należy namoczyć śledzie, a następnie je osuszyć i pokroić w drobną kostkę. miesza się je z przetartymi przez drobne sitko żółtkami z ugotowanych na twardo jajek, musztardą i oliwą z oliwek. na talerzach, w misce lub niedużych słoiczkach układa się posiekaną cebulę, ogórki i grzyby marnowane oraz śledzie. Tak przygotowany tatar należy wstawić do lodówki i podawać po schłodzeniu.

Jak podawać tatar ze śledzia?

Tatar ze śledzia to elegancka przekąska, którą można podać na wiele sposobów. Tradycyjna wersja to ta przygotowana na talerzykach z obwódką cebulki i korniszonów, ale oczywiście można inaczej. Na przykład:

  • składniki tatara można wymieszać i podać w salaterce jak sałatkę lub przygotować gotowe porcje w niedużych słoiczkach
  • śledziowy tatar można podać na nielukrowanych pierniczkach lub korzennych ciasteczkach
  • tatara ze śledzia świetnie smakuje także podany na okrągłych kromeczkach cieniutko posmarowanego masłem ciemnego chleba, na przykład pumpernikla
  • bardzo dekoracyjnie wyglądają wytrawne, kruche babeczki wypełnione rybnym tatarem
  • dobrym pomysłem jest tez ułożenie porcyjek tatara na niewielkich, wewnętrznych listkach sałaty masłowej

Czym dodatkowo podkręcić smak śledziowego tatara?

Tatar ze śledzia już w swojej podstawowej wersji jest bardzo wyrazisty i smaczny, ale jeśli macie chęć pobawić się w przełamywanie przepisów to polecamy wypróbować:

  • owoce, których słodko-kwasny smak wprowadza przyjemną, orzeźwiającą nutę do potrawy, sprawdza się cytrusy - mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kumkwaty, znakomity jest też granat lub bardziej swojsko pokrojone w drobna kosteczkę jabłko
  • piernik - słodko-pikantne okruchy pierników świetnie pasują do słonego śledzia
  • marynaty - te mniej tradycyjne niż grzybki czy ogórki również pasują do śledzia. Można wypróbować kapary, oliwki zielone lub czarne czy marynowany zielony pieprz. 
  • odrobina alkoholu - śledź skropiony jakościowym alkoholem - whisky, burbonem, metaxą, koniakiem smakuje jakby luksusowo ;)

Przepisy na tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to pyszna i efektowna przekąska, która zawsze robi wrażenie. Zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie zauroczy obłędnym smakiem. poniżej znajdziecie inne przepisy na znakomity tatar ze śledzia, który w tym roku warto przyrządzić na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie śledzi Matias
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka sporych marynowanych grzybków
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • oliwa z oliwek
  • musztarda (najlepiej miodowa)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć, aby straciły nadmiar soli. Po odsączeniu delikatnie osuszyć i bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
  • Wymieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek).
  • Dodać musztardę i oliwę z oliwek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na talerzach, w miseczkach lub w słoiczkach ułożyć warstwę z pokrojonej w drobną kostkę cebuli białej i czerwonej, marynowanych grzybów i ogórków konserwowych. Wyłożyć porcje śledzia. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na wigilijną kolację, Boże Narodzenie i na inne okazje.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...