Śledziowy tatar - stary i prosty przepis na tatar ze śledzia

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w "Kuchennych Rewolucjach". Jednak ta pyszna przekąska nie jest nową potrawą. Gościł na polskich stołach już przed laty, ale przygotowanie było znacznie trudniejsze. Oto prosty przepis na śledziowy tatar, który idealnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji.
Jak zrobić tatar ze śledzia?
Przepis na tę wyborną przekąskę rybną jest łatwy i w miarę szybki. Należy jednak pamiętać, aby śledzie wcześniej namoczyć. Dzięki temu łatwo można pozbyć się nadmiaru soli. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. W okresie przedświątecznym można je dostać w dobrych cenach.
Jak więc zrobić domowy tatar ze śledzia na Wigilię i Boże Narodzenie? Świąteczną przekąskę robi się prosto i bez przykrych niespodzianek. Najpierw należy namoczyć śledzie, a następnie je osuszyć i pokroić w drobną kostkę. miesza się je z przetartymi przez drobne sitko żółtkami z ugotowanych na twardo jajek, musztardą i oliwą z oliwek. na talerzach, w misce lub niedużych słoiczkach układa się posiekaną cebulę, ogórki i grzyby marnowane oraz śledzie. Tak przygotowany tatar należy wstawić do lodówki i podawać po schłodzeniu.
Jak podawać tatar ze śledzia?
Tatar ze śledzia to elegancka przekąska, którą można podać na wiele sposobów. Tradycyjna wersja to ta przygotowana na talerzykach z obwódką cebulki i korniszonów, ale oczywiście można inaczej. Na przykład:
- składniki tatara można wymieszać i podać w salaterce jak sałatkę lub przygotować gotowe porcje w niedużych słoiczkach
- śledziowy tatar można podać na nielukrowanych pierniczkach lub korzennych ciasteczkach
- tatara ze śledzia świetnie smakuje także podany na okrągłych kromeczkach cieniutko posmarowanego masłem ciemnego chleba, na przykład pumpernikla
- bardzo dekoracyjnie wyglądają wytrawne, kruche babeczki wypełnione rybnym tatarem
- dobrym pomysłem jest tez ułożenie porcyjek tatara na niewielkich, wewnętrznych listkach sałaty masłowej
Czym dodatkowo podkręcić smak śledziowego tatara?
Tatar ze śledzia już w swojej podstawowej wersji jest bardzo wyrazisty i smaczny, ale jeśli macie chęć pobawić się w przełamywanie przepisów to polecamy wypróbować:
- owoce, których słodko-kwasny smak wprowadza przyjemną, orzeźwiającą nutę do potrawy, sprawdza się cytrusy - mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kumkwaty, znakomity jest też granat lub bardziej swojsko pokrojone w drobna kosteczkę jabłko
- piernik - słodko-pikantne okruchy pierników świetnie pasują do słonego śledzia
- marynaty - te mniej tradycyjne niż grzybki czy ogórki również pasują do śledzia. Można wypróbować kapary, oliwki zielone lub czarne czy marynowany zielony pieprz.
- odrobina alkoholu - śledź skropiony jakościowym alkoholem - whisky, burbonem, metaxą, koniakiem smakuje jakby luksusowo ;)
Przepisy na tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to pyszna i efektowna przekąska, która zawsze robi wrażenie. Zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie zauroczy obłędnym smakiem. poniżej znajdziecie inne przepisy na znakomity tatar ze śledzia, który w tym roku warto przyrządzić na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.
- Tatar z pieczarek i śledzików anchois
- Tatar ze śledzia po węgiersku
- Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie śledzi Matias
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- kilka sporych marynowanych grzybków
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- oliwa z oliwek
- musztarda (najlepiej miodowa)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć, aby straciły nadmiar soli. Po odsączeniu delikatnie osuszyć i bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
- Wymieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek).
- Dodać musztardę i oliwę z oliwek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na talerzach, w miseczkach lub w słoiczkach ułożyć warstwę z pokrojonej w drobną kostkę cebuli białej i czerwonej, marynowanych grzybów i ogórków konserwowych. Wyłożyć porcje śledzia. Wstawić do lodówki.
- Podawać na wigilijną kolację, Boże Narodzenie i na inne okazje.