Śledziowy tatar - stary i prosty przepis na tatar ze śledzia

2022-12-14
Tatar ze śledzia
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia to przekąska znana już w czasach przedwojennych
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Jak podawać tatar ze śledzia?

Tatar ze śledzia to elegancka przekąska, którą można podać na wiele sposobów. Tradycyjna wersja to ta przygotowana na talerzykach z obwódką cebulki i korniszonów, ale oczywiście można inaczej. Na przykład:

  • składniki tatara można wymieszać i podać w salaterce, jak sałatkę
  • śledziowy tatar można podać na nielukrowanych pierniczkach lub korzennych ciasteczkach
  • tatara ze śledzia świetnie smakuje także podany na okrągłych kromeczkach cieniutko posmarowanego masłem ciemnego chleba, na przykład pumpernikla
  • bardzo dekoracyjnie wyglądają wytrawne, kruche babeczki wypełnione rybnym tatarem
  • dobrym pomysłem jest tez ułożenie porcyjek tatara na niewielkich, wewnętrznych listkach sałaty masłowej

Czym dodatkowo podkręcić smak śledziowego tatara?

Tatar ze śledzia już w swojej podstawowej wersji jest bardzo wyrazisty i smaczny, ale jeśli macie chęć pobawić się w przełamywanie przepisów to polecamy wypróbować:

  • owoce, których słodko-kwasny smak wprowadza przyjemną, orzeźwiającą nutę do potrawy, sprawdza się cytrusy - mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, kumkwaty, znakomity będzie tez wspomniany wcześniej granat, lub bardziej swojsko pokrojone w drobna kosteczkę jabłko.
  • piernik - słodko-pikantne okruchy pierników świetnie pasują do słonego śledzia
  • marynaty - te mniej tradycyjne niż grzybki czy ogórki również pasują do śledzia. Można wypróbować kapary, oliwki lub marynowany zielony pieprz. 
  • odrobina alkoholu - śledź skropiony jakościowym alkoholem - whisky, burbonem, metaxą, koniakiem smakuje jakby luksusowo ;)

Polecamy również inne przepisy na tatar ze śledzia

Przepis na tatar ze śledzia

SKŁADNIKI

  • opakowanie śledzi Matias
  • czerwona i biała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz,
  • kilka sporych marynowanych grzybków
  • żółtka z dwóch jaj ugotowanych na twardo
  • oliwa
  • musztarda (najlepsza miodowa)
  • (opcjonalnie) ziarna granatu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć by straciły nadmiar soli. Jak moczyć śledzie?
  • Po odsączeniu filety delikatnie osuszyć i posiekać śledzie bardzo drobno.
  • Zmieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek).
  • Wymieszać śledzie z musztardą, oliwą i pieprzem.
  • Ułożyć niewielkie porcie śledzia na talerzyku, każdą z nich otoczyć wianuszkiem posiekanej cebuli, ogórków i grzybków marynowanych - jak klasycznego tatara.
  • Pięknie wygląda tatar ze śledzia udekorowany czerwonymi ziarenkami granatu i zielonymi listkami , np. rukoli, roszponki lub szpinaku.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?