Śledź na Boże Narodzenie. Poznaj łatwy przepis na śledzia po japońsku
2021-11-26
łatwy
10 min
4
Jak zrobić śledzia po japońsku? Przepis jest równie prosty, co oryginalny i świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Potrzebne będą matiasy, jajko na twardo, ogórek kiszony i cebula. Oto, jak przygotować z nich smaczne śledzie po japońsku.
SKŁADNIKI
- 5 sztuk śledzi matiasów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 cebule
- 4 ogórki kiszone
- słoiczek majonezu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki
- czerwona papryka,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić, dodać olej, ocet oraz cukier. Wymieszać i wyłożyć na półmisek.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę, równo rozłożyć na warstwie cebuli.
- Matiasy namoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Po wymoczeniu każdy płat przekroić na dwie części i owinąć nimi połówki jajek.
- Jajko ze śledziem ułożyć na półmisku na warstwie cebuli i ogórków. Udekorować majonezem, natką pietruszki i pokrojoną w paski czerwoną papryką.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Zobacz także przebojowy przepis na >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU