Śledź na Boże Narodzenie. Poznaj łatwy przepis na śledzia po japońsku

śledzie po japońsku na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Śledź po japońsku to kombinacja ryby, jajek na twardo i zaostrzających smak dodatków, takich jak cebula i ogórki kiszone
łatwy
10 min
4

Jak zrobić śledzia po japońsku? Przepis jest równie prosty, co oryginalny i świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Potrzebne będą matiasy, jajko na twardo, ogórek kiszony i cebula. Oto, jak przygotować z nich smaczne śledzie po japońsku. 

SKŁADNIKI

  • 5 sztuk śledzi matiasów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • słoiczek majonezu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić, dodać olej, ocet oraz cukier. Wymieszać i wyłożyć na półmisek.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę, równo rozłożyć na warstwie cebuli.
  • Matiasy namoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Po wymoczeniu każdy płat przekroić na dwie części i owinąć nimi połówki jajek.
  • Jajko ze śledziem ułożyć na półmisku na warstwie cebuli i ogórków. Udekorować majonezem, natką pietruszki i pokrojoną w paski czerwoną papryką.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Zobacz także przebojowy przepis na >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Judyta Wanicka
więcej