Nie wyrzucaj, wykorzystaj do pysznego i zdrowego sosu. Liście rzodkiewki to skarbnica zdrowia
Rzodkiewki to pyszne i chrupiące warzywa, które są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy past twarogowych do chleba. Mało kto wie, że jadalne są także liście rzodkiewki, które zazwyczaj się wyrzuca. Są nie tylko smaczne, ale i zawierają wiele cennych składników odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie. Jakie właściwości mają liście rzodkiewki i jak je jeść?
Spis treści
- Czy liście rzodkiewki są jadalne?
- Jak przechowywać liście rzodkiewki?
- Jakie właściwości mają liście rzodkiewki?
- Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?
Czy liście rzodkiewki są jadalne?
Jak się okazuje, jadalne są nie tylko rzodkiewki, ale i ich liście. Zwykle lądują w koszu z odpadkami bio, ponieważ niewiele osób wie, że można przyrządzić z nich prawdziwe pyszności. Jak smakują liście rzodkiewki? Mają delikatnie ostry smak z wyczuwalną gorzką nutą.
Czy można jeść surowe liście rzodkiewki? Zielone i jędrne liście rzodkiewki bez obaw można jeść na surowo i po obórce termicznej.
Jak przechowywać liście rzodkiewki?
Po powrocie do domu z zakupów pęczek rzodkiewek należy odpowiednio przygotować, aby nać można było wykorzystać. Liście trzeba odciąć i przebrać. Do spożycia najadą się jędrne liście w intensywnie zielonym kolorze, które nie są uszkodzone.
Umyte liście należy owinąć w wilgotny ręcznik papierowy i wstawić do lodówki. Do przechowywania można także wykorzystać szklany lub plastikowy pojemnik przeznaczony do żywności. Dzięki temu liście rzodkiewki dłużej zachowają świeżość.
Jakie właściwości mają liście rzodkiewki?
Nać rzodkiewki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zielone liście są bogate w witaminy z grupy B oraz C, E i PP. Znajdują się w nich także minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. Liście rzodkiewki wykazują działanie przeciwzapalne, odtruwające, oczyszczające i przeciwnowotworowe. Mają dobry wpływ na przemianę materii i pomagają wyregulować ciśnienie krwi.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?
Liście chrupiącej rzodkiewki są pyszne i można przyrządzić z nich wyjątkowo dobre i zdrowe dania. To dobry składnik do sałatek, zup, past do chleba czy zielonych koktajli. Sprawdzą się zamiast sałaty na kanapkach. Klasykiem stało się już pesto z liści rzodkiewki, które doskonale smakuje z makaronem. Przepis na ten zdrowy przysmak znajdziecie poniżej. Warto sprawdzić także inne receptury, w których liście rzodkiewki grają główną rolę.
- Pesto z liści rzodkiewki: odżywczy i zdrowy sos do makaronu z naci rzodkwi
- Koktajl z liści rzodkiewki - świetny patent, co zrobić z rzodkiewkowych liści
- Najprostsza na świecie surówka z rzodkiewki - idealna do każdego dania
- Wiosenna zupa-krem z niedocenianą natką rzodkiewki
- Herbata z rzodkiewką - jak przygotować napar z liści rzodkiewki na niestrawność i zaparcia?
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne i zdrowe koktajle. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o czerwonych warzywach i owocach.