Pesto z liści rzodkiewki: odżywczy i zdrowy sos do makaronu z naci rzodkwi
Pesto z liści rzodkiewki to idealne smarowidło do chleba i pyszny sos do makaronu. Liście rzodkiewki mają więcej wartości odżywczej niż korzenie. Jeśli do tej pory nie jedliście liści, pora to zmienić. Zamiast wyrzucać do śmieci, zamieńcie je w pyszny dodatek, bogaty w witaminy i antyoksydanty. Zachęcamy do wypróbowania pysznego przepisu na pesto z liści rzodkiewki!
Odżywcze właściwości liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki to bogactwo wartości odżywczych. Zawierają więcej witaminy C, witaminy A i wapnia niż korzenie rzodkiewki. Są przebogate w przeciwutleniacze i inne korzystne dla naszego zdrowia związki roślinne.
Badania pokazują, że ekstrakt z liści rzodkiewki może wykazywać działanie przeciwnowotworowe i chronić przed cukrzycą.
Najlepsze sposoby na wykorzystanie pesto z liści rzodkiewki
Dodaj to aromatyczne pesto do makaronu, pizzy, jajek, ryżu i kanapek, lub użyj jako dipu do surowych warzyw. Jeśli odkryjesz własny sposób na wykorzystanie pesto, napisz nam o tym na adres [email protected]
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 pęczek liści rzodkiewki, oczyszczonych i grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca - surowych lub prażonych na sucho
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 szklanki parmezanu, pecorino lub bursztynu - świeżo startego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek - więcej w razie potrzeby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze lub mikserze kielichowym zmiksować liście, orzechy nerkowca i czosnek.
- Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.
- Następnie dolewając oliwę, miksować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (do smarowania chleba może być gęste pesto, do makaronu bardziej rzadkie).
- Przełożyć do czystego i wyparzonego słoika (jeśli myjesz w zmywarce, to możesz darować sobie wyparzanie). Przechowywać w lodówce do 3 dni, z każdym dniem ilość witaminy C maleje.