Hygge a jedzenie. Co i jak jeść, by być hygge?

2017-01-11 10:07

Hygge to duńska sztuka szczęścia. Duńczycy są jednym z najszczęśliwszych narodów na świecie, a na pewno najbardziej zadowolonym w Europie. Wg badaczy zawdzięczają to hygge - duńskiemu sposobowi na dobre samopoczucie. Hygge mocno łączy się z jedzeniem - bez smakołyków, pysznych napojów wg Duńczyków nie ma hygge.

Hygge a jedzenie. Co i jak jeść, by być hygge?
Autor: Shutterstock Jedzenie hygge to smaczne, aromatyczne, często słodkie powszechnie lubiane potrawy, nie wymagające specjalnych  ceremonii podczas jedzenia.

Spis treści

  1. Hygge - duńska sztuka szczęścia - na czym polega?
  2. Jedzenie w stylu hygge
  3. Co jeść, by poczuć się hygge?
  4. Napoje w stylu hygge

Hygge - duńska sztuka szczęścia - na czym polega?

Duńczycy są szczęśliwi - potwierdzają to corocznie przeprowadzane badania socjologów. Dlaczego? Oprócz dobrobytu, jakim cieszą się mieszkańcy Danii, obok stabilnej sytuacji materialnej, pewności jutra, za poczucie szczęścia mieszkańców Danii w znacznym stopniu odpowiada hygge, ważne pojęcie w języku duńskim i ważna czynność, której z upodobaniem się oddają. Czym jest hygge? To określenie na poczucie szczęścia, ciepła, komfortu i bezpieczeństwa. Spędzanie czasu zgodnie z ideą hygge to cieszenie się bliskością kochanych lub lubianych osób, najczęściej w zaciszu domowym (w chłodnych miesiącach, których w Danii nie brakuje), w wygodnym stroju, w świetle świec, bez telewizji - za to z dobrym filmem, muzyką, grą (ale nie komputerową). To rozkoszowanie się poczuciem swobody i bezpieczeństwa, jakie odczuwamy w gronie bliskich, którzy znają nas i akceptują. To fizyczne i duchowe poczucie ciepła. To spokojna radość płynąca z wspólnie spędzanego czasu. Hygge to wygodna odzież - nie na pokaz, pozwalająca wygodnie wyciągnąć się na dywanie lub kanapie.  W skład atrybutów hygge wchodzą też świece, ciepłe pledy i szale. No i jedzenie - pyszne, często słodkie, kojarzące się z domem,  nie wymagające specjalnych ceremonii, takie, które można spożywać bez zadęcia, specjalnej zastawy, często palcami. Do picia kawa, herbata, grzane wino - smaczne, ciepłe i aromatyczne.

Jedzenie w stylu hygge

 Jedzenie jest ważną częścią hygge. Przy stole spotykamy się z bliskimi, by porozmawiać, wspólnie zjeść posiłek. Gdy chcemy by to spotkanie było hygge, na stole powinny znaleźć się potrawy niekłopotliwe zarówno w przygotowaniu jak i  jedzeniu - to nie jedzenie ma być gwiazdą wieczoru, ale my i nasze samopoczucie. Duńczycy stawiają na słodkości, domowe wypieki, wygodne w jedzeniu przekąski i przede wszystkim rzeczy, które lubią wszyscy. Jeśli posiłek ma być bardziej skomplikowany lub przeznaczony dla większej liczby osób, zdaniem Duńczyków wskazane jest  by goście włączyli się w jego przygotowanie - albo przynosząc coś ze sobą albo pomagając gospodarzom. Jednak bez "spinki" swobodnie i w niewymuszony sposób.

Zastawa na stole typu hygge ma pomóc biesiadnikom w wygodnej konsumpcji - co oznacza np. herbatę i kawę w dzbanku, brak wyrafinowanych nakryć, białego obrusa i ograniczenie do minimum ryzyka, że coś się stłucze, zepsuje czy zaplami.

Co jeść, by poczuć się hygge?

Duńczycy proponują, by podczas hyggowania jeść to co lubią wszyscy, co większości smakuje, poprawia nastrój i pasuje do swobodnej atmosfery spotkania. Ważne by były to przekąski i dania przygotowane w domu - to co domowe jest zawsze bardziej hygge niż to co kupione. Mogą to być na przykład omlety-grzybki lub racuchy drożdżowe, które dobrze smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem dżemu, świeżych owoców, konfitur czy miodu.

Zobaczcie naszą propozycję: Duński omlet z pieca   oraz   Racuchy drożdżowe z rodzynkami i gruszką

 Hygge jest też domowe pieczywo, na przykład bułeczki, które można upiec i podać domownikom na weekendowe śniadanie, np.: Słodkie bułeczki z dynią: idealne na śniadanie

Duńczycy lubią kanapki, a i u nas nie brakuje zwolenników kanapek - zwłaszcza takich, które kojarzą nam się np. z wyjazdami na zieloną trawkę. Podczas hyggowania sprawdzą się na pewno takie kanapki: KANAPKI: przepis na kanapkę z kurczakiem i jabłkami

Duńczycy jedzą też oczywiście swoją słynną kanapkę ze śledziem, czyli Smørrebrød. Mamy wrażenie, że smakowałaby i nam, podajemy więc przepis: Jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis

Duńczycy są miłośnikami domowego kisielu o intensywnym smaku, który traktują jak klasyczną duńską potrawę. Nie zaszkodzi byśmy i my przypomnieli sobie o zaletach kisielu, który można przygotować zarówno ze świeżych,  jak i mrożonych owoców. Szybko, smacznie, oryginalnie i... bardzo tanio! Oto przepis na kisiel domowy: Domowy kisiel z owocami: przepis

W domowych pieleszach, podczas porannego hyggowania, Duńczycy chętnie raczą się owsianką. Lubią ją do tego stopnia, że w Kopenhadze powstał butik owsiankowy, oferujący owsiankę w nowych odsłonach. My nie musimy  jechać tak daleko, by w chwilach relaksu  zajadać się tym zdrowym smakołykiem: Owsianka z makiem i rodzynkami: doskonała na śniadanie

Jedną ze specyficznych cech duńskiego hygge jest  zajadanie się przekąskami  - nie zawsze zdrowymi. Ale hygge to zaprzeczenie sztywności  bezwzględnego przestrzegania reguł. to ucieczka od nich, luzowanie się bez specjalnych wyrzutów sumienia (to wydaje się być kluczowe:)) Jedną z takich przekąsek mogą być na przykład domowe batoniki: Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?

Napoje w stylu hygge

Co piją Duńczycy gdy hyggują? Z pewnością kawę, bo to ich napój narodowy. Drugim napojem narodowym jest piwo i ono także zapewne pojawi się na duńskim stole podczas hygge.

W chłodnych porach roku  to także czekolada i grzane wino na sposób skandynawski czyli glogg. Latem może to być domowa lemoniada - często przygotowywana z lubianych kwiatów czarnego bzu.

 Jeśli czekolada to może taka: Gorąca czekolada z piankami marshmallows - przepis na pyszny deser, jeśli zaś grzane wino to może na sposób skandynawski. Do przygotowania tak lubianej przez hyggujących Duńczyków lemoniady przyda się z pewnością syrop z kwiatów czarnego bzu.