Owsianka z makiem i rodzynkami: doskonała na śniadanie

jak-przygotowac-owsianke-z-makiem-i-rodzynkami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak uatrakcyjnić smak owsianki?
łatwy
15 min
4

Owsianka to świetny pomysł na dodające energii śniadanie. Każdego dnia może smakować trochę inaczej, wystarczy trochę zdrowych dodatków. Latem i jesienią mogą to być świeże owoce, zimą i na przedwiośniu - bakalie, ziarna. Owsianka z dodatkiem bardzo zdrowych rodzynek to hit zimowych poranków.

Przy przygotowywaniu owsianki trudno mówić o proporcjach; wiele zależy od indywidualnych upodobań, a owsianka uda się zawsze, może być bardziej gęsta lub rzadka, ale na pewno da się zjeść.

Najprostszym sposobem jest zalanie garści płatków błyskawicznych w garnku wrzątkiem i gotowanie przez kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Owsianka będzie jednak lepsza, jeśli dzień wcześniej zalejemy płatki szklanką zimnej wody, a dopiero rano dolejemy płynu i zaczniemy gotowanie.

Do gorących płatków dodajemy to, co zdecyduje o smaku potrawy. Mogą to być świeże owoce, drobno posiekany imbir, cynamon i tarte jabłko.

SKŁADNIKI

  • garść płatków owsianych (np. błyskawicznych)
  • drobno mielony mak
  • rodzynki
  • opcjonalnie: miód lub cukier brązowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno siekamy rodzynki. Przygotowujemy płatki owsiane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do gotujących się płatków dodajemy drobno zmielony mak (np. w młynku do kawy) albo też kupiony gotowy oraz rodzynki.
  • Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze dwie  minuty.
  • Można jeść od razu, na gorąco, można też poczekać, aż wystygnie i zgęstnieje.