Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?

jak_zrobic_domowe_batoniki_bananowo.jpg
Autor: pixabay.com Domowe batoniki czekoladowo-bananowe.
łatwy
20 min
4

Pyszne ciasteczka polane lukrem, które zachwycą i małych, i dużych gości. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe banany
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)
  • 3 łyżki miękkiej margaryny
  • białka z 2 jaj
  • szklanka mąki
  • ½ proszku do pieczenia
  • ½ szklanki posiekanej lub startej czekolady (albo gotowych granulek czekoladowych)
  • sól
  • tłuszcz do pieczenia
  • 1 i ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Posmaruj tłuszczem formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm.
  • Zmiksuj cukier, cukier waniliowy (1/2 opakowania), jogurt, margarynę(2 łyżki) i białka. Dodaj rozgniecione widelcem banany.
  • Miksuj dalej z małą prędkością – ok. pół minuty.
  • Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj (nie zwiększaj prędkości), aż ciasto będzie jednolite.
  • Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj całość łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 40 minut (ciasto musi się mocno zarumienić). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj lukier – mieszaj wszystkie składniki (1/2 cukru wanilinowego, łyżka margaryny, łyżka mleka, łyżka gorącej wody, cukier puder), aż powstanie jednorodna, gładka masa.
  • Ciasto pokrój na kawałki i rozłóż na talerzu, każdy batonik polej lukrem.