Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Pyszne ciasteczka polane lukrem, które zachwycą i małych, i dużych gości. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)
- 3 łyżki miękkiej margaryny
- białka z 2 jaj
- szklanka mąki
- ½ proszku do pieczenia
- ½ szklanki posiekanej lub startej czekolady (albo gotowych granulek czekoladowych)
- sól
- tłuszcz do pieczenia
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka (o niskiej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Posmaruj tłuszczem formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm.
- Zmiksuj cukier, cukier waniliowy (1/2 opakowania), jogurt, margarynę(2 łyżki) i białka. Dodaj rozgniecione widelcem banany.
- Miksuj dalej z małą prędkością – ok. pół minuty.
- Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj (nie zwiększaj prędkości), aż ciasto będzie jednolite.
- Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj całość łyżką.
- Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 40 minut (ciasto musi się mocno zarumienić). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj lukier – mieszaj wszystkie składniki (1/2 cukru wanilinowego, łyżka margaryny, łyżka mleka, łyżka gorącej wody, cukier puder), aż powstanie jednorodna, gładka masa.
- Ciasto pokrój na kawałki i rozłóż na talerzu, każdy batonik polej lukrem.