Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?

2016-08-02
jak_zrobic_domowe_batoniki_bananowo.jpg
Autor: pixabay.com Domowe batoniki czekoladowo-bananowe.
łatwy
20 min
4

Pyszne ciasteczka polane lukrem, które zachwycą i małych, i dużych gości. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

2 dojrzałe banany

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

½ szklanki jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)

3 łyżki miękkiej margaryny

białka z 2 jaj

szklanka mąki

½ proszku do pieczenia

½ szklanki posiekanej lub startej czekolady (albo gotowych granulek czekoladowych)

sól

tłuszcz do pieczenia

1 i ¼ szklanki cukru pudru

1 łyżka mleka (o niskiej zawartości tłuszczu)

1 łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Posmaruj tłuszczem formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm.

Zmiksuj cukier, cukier waniliowy (1/2 opakowania), jogurt, margarynę(2 łyżki) i białka. Dodaj rozgniecione widelcem banany.

Miksuj dalej z małą prędkością – ok. pół minuty.

Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj (nie zwiększaj prędkości), aż ciasto będzie jednolite.

Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 40 minut (ciasto musi się mocno zarumienić). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj lukier – mieszaj wszystkie składniki (1/2 cukru wanilinowego, łyżka margaryny, łyżka mleka, łyżka gorącej wody, cukier puder), aż powstanie jednorodna, gładka masa.

Ciasto pokrój na kawałki i rozłóż na talerzu, każdy batonik polej lukrem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE