Jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Duńczyków i Polaków w kuchni łączy miłość do kanapki. Smørrebrød jest podobnie podawana jak u nas, ale jedzona nożem i widelcem. I choć taka metoda jedzenia ma małe szanse na przyjęcie po tej stronie Bałtyku, warto skupić się na jej składnikach. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną potrawę.
SKŁADNIKI
- 250 ml octu
- 200 g cukru
- pół łyżeczki soli
- szczypta ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 sztuk filetów śledziowych
- odrobina masła
- pieprz
- gorczyca
- czerwona cebula
- koper
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlewamy ocet i gotujemy.
- Dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż połączą się składniki.
- Na zmniejszonym ogniu dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Oprószamy śledzie mąką, rozgrzewamy patelnię z masłem, smażymy rybę na średnim ogniu, poświęcając 3 minuty na każdą stronę.
- Wkładamy ostudzony filety do słoika, polewamy octem i tak marynujemy przez 24 godziny w lodówce.
- Serwujemy na ciemnym pieczywie z masłem, udekorowane czerwoną cebulą i koperkiem.