Jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis

2021-03-29 20:07

Duńczyków i Polaków w kuchni łączy miłość do kanapki. Smørrebrød jest podobnie podawana jak u nas, ale jedzona nożem i widelcem. I choć taka metoda jedzenia ma małe szanse na przyjęcie po tej stronie Bałtyku, warto skupić się na jej składnikach. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną potrawę.

Smaki Skandynawii na andrzejkach, czyli jak zrobić duńską kanapkę - Smørrebrød? Przepis

i

Autor: pixabay.com Pyszna śledziowa przekąska.
łatwy
20 min
4

SKŁADNIKI

  • 250 ml octu
  • 200 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 6 sztuk filetów śledziowych
  • odrobina masła
  • pieprz
  • gorczyca
  • czerwona cebula
  • koper

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlewamy ocet i gotujemy.
  • Dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż połączą się składniki.
  • Na zmniejszonym ogniu dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  • Oprószamy śledzie mąką, rozgrzewamy patelnię z masłem, smażymy rybę na średnim ogniu, poświęcając 3 minuty na każdą stronę.
  • Wkładamy ostudzony filety do słoika, polewamy octem i tak marynujemy przez 24 godziny w lodówce.
  • Serwujemy na ciemnym pieczywie z masłem, udekorowane czerwoną cebulą i koperkiem.
Dominika Olszyna