Racuchy drożdżowe z rodzynkami i gruszką

Racuchy drożdżowe z rodzynkami i gruszką
Autor: Shutterstock Racuchy drożdżowe znakomicie smakują polane sosem owocowym
łatwy
60 min
4

Racuchy drożdżowe kojarzą się z dzieciństwem. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów ani czasu, ani pieniędzy. A wariantów smakowych jest bez liku! Wszystko zależy od dodatków.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 2 jaja
  • pół szklanki namoczonych rodzynków
  • 2 gruszki
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagniatamy ciasto (mleko powinno być ciepłe) i odstawiamy je do wyrośnięcia.
  • Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe cząstki.
  • Sprawdzamy ciasto; gdy już podwoi swoją objętość, dodajemy do niego odsączone rodzynki i kawałki owoców.
  • Po wymieszaniu nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz.
  • Wielkość racuchów według uznania, są pyszne zarówno maleńkie, jak i gigantyczne. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
  • Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.