Racuchy drożdżowe z rodzynkami i gruszką
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Racuchy drożdżowe kojarzą się z dzieciństwem. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów ani czasu, ani pieniędzy. A wariantów smakowych jest bez liku! Wszystko zależy od dodatków.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 kostki drożdży (50 g)
- 2 jaja
- pół szklanki namoczonych rodzynków
- 2 gruszki
- szklanka oleju słonecznikowego
- cukier puder
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagniatamy ciasto (mleko powinno być ciepłe) i odstawiamy je do wyrośnięcia.
- Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe cząstki.
- Sprawdzamy ciasto; gdy już podwoi swoją objętość, dodajemy do niego odsączone rodzynki i kawałki owoców.
- Po wymieszaniu nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz.
- Wielkość racuchów według uznania, są pyszne zarówno maleńkie, jak i gigantyczne. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
- Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.