Domowy kisiel z owocami: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Domowy kisiel to jeden z deserów najłatwiejszych w przygotowaniu. Wystarczą owoce - świeże lub mrożone w zależności od pory roku! Sprawdź, jak zrobić domowy kisiel owocowy.
Kisiel z sokiem cytrynowym będzie idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni. Natomiast zimą warto zaserwować aromatyczny wiśniowy lub malinowy podany na ciepło.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki owoców
- 3 szklanki wody
- cukier (około 4 łyżek lub więcej, jeśli lubisz słodki kisiel)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce z cukrem zagotuj w wodzie (2 i pół szklanki) i pogotuj przez trzy minuty.
- W pozostałej połówce szklanki wody rozprowadź mąkę i dolej do gorących owoców, gotuj na małym ogniu do wrzenia.
- Jeśli kisiel okaże się zbyt rzadki, znów go zagotuj i dodaj trochę mąki rozrobionej z wodą.