Spis treści
- Pieczenie jest ekonomiczne
- Pieczony kurczak nadziewany
- Kurczak nadziewany kaszą
- Inspirujące kuchnie świata
- Kurczak pieczony z orzechami
- Zaskakujące techniki pieczenia
- Kurczak z ziemniakami i pieczarkami
- Kurczak z cytryną i tymiankiem
- Coś nowego, coś starego
- Kurczak po staropolsku
- Prosto i pysznie, czyli kurczak pieczony na soli
Protipy:
➥ Kurczaka należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Najlepszy do pieczenia jest kurczak około 1,5 kg, czyli tak zwanej słusznej wagi.
➥ Skórkę kurczaka należy osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie natrzeć tłuszczem, mimo, że skórka jest tłusta. Najlepiej masłem, oliwą lub olejem wymieszanymi z przyprawami.
➥ Kurczaka przyprawiamy na zewnątrz i we wnętrzu tuszki. Najlepiej: solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią. Ale również można skórkę kurczaka posmarować musztardą wymieszaną z miodem.
➥ Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1,5-2 godzin, licząc po 1 godzinie na każdy kilogram.
i
Pieczenie jest ekonomiczne
Pieczenie kurczaka w piekarniku jest ekonomiczne pod warunkiem, że drób nie jest tam osamotniony. Warto kurczaka piec razem z warzywami. Odpada nam wówczas przygotowanie ich oddzielnie. My w redakcji Beszamel.pl uwielbiamy obiad z jednej brytfanny lub blachy. Mniej zmywania, więcej jedzenia i jeszcze więcej smaku! Oto przepis na perfekcyjnego kurczaka pieczonego w całości z warzywami.
i
Pieczony kurczak nadziewany
Jeśli duży kurczak wystarczy na 4 osoby, to już w przypadku 6 gości, warto nadziać kurczaka, aby było więcej jedzenia. Po staropolsku kurczak nadziewany był kaszą z podrobami lub nadzieniem pasztetowym, ale to mogą być również inne nadzienia. Wypróbujcie przepis na Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami: sprawdzony przepis [WIDEO].
i
Kurczak nadziewany kaszą
Kasza to niedrogi, ale pyszny sposób na nadzienie pasujące do kurczaka. Wystarczy teraz tylko przygotować warzywa, obłożyć nimi kurczaka w brytfannie i cały obiad z jednego naczynia gotowy! Oto pyszny przepis na Kurczak nadziewany kaszą gryczaną.
i
Inspirujące kuchnie świata
Nie tylko kuchnia polska celebruje pieczonego kurczaka z nadzieniem z ziaren. W kuchni śródziemnomorskiej króluje kurczak nadziewany ryżem, piniami i dobrze przyprawiony. Polecamy: Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi: pomysłowy przepis na rodzinny obiad
i
Kurczak pieczony z orzechami
Orzechy to niezwykle sycący dodatek. Rzadko ich używamy, a warto by częściej znalazły się w naszej diecie. Szczególnie w święta warto sięgnąć po nie. Orzechy podkreślą specjalny charakter dania. Wypróbujcie przepis na Pieczony kurczak faszerowany orzechami
i
Zaskakujące techniki pieczenia
Gruziński sposób pieczenia kurczaka dla na nowy, należy jednak do jednej z najstarszych technik obróbki drobiu. Przeczytajcie przepis i spróbujcie odtworzyć Soczysty i aromatyczny kurczak po gruzińsku: przepis na kurczę TABAKA
i
Kurczak z ziemniakami i pieczarkami
O ziemniakach nigdy za dużo. Pieczone ziemniaki wybornie smakują i dają ukojenie duszy złaknionej ciepła. Jeśli dorzucicie do nich pieczarki, najlepiej takie nieduże, żeby pozostały w całości, to otrzymacie królewski posiłek. Oto Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami
i
Kurczak z cytryną i tymiankiem
Obfitość naczynia z pieczonym kurczakiem zachwyca. Cytryna połączona z tymiankiem to świeże i soczyste połączenie. Czujecie to? Bo my mamy usta pełne śliny... Pyszności! Polecamy każdej kobiecie-karmicielce ten łatwy przepis na wyborny posiłek: Kurczak pieczony z ziemniakami, cytryną i ziołami
i
Coś nowego, coś starego
Kartofle są pyszne, to już wiemy, sprawdziliśmy. Ale od kilku lat karierę robią słodkie ziemniaki - bataty o pomarańczowym miąższu. dodajcie ich do brytfanny z kurczakiem i cieszcie się subtelnym smakiem dania: Kurczak pieczony z batatami i ziemniakami
i
Kurczak po staropolsku
W zamierzchłych czasach przed wynalezieniem lodówki i zamrażarki - kurnik był naturalną spiżarnią z żywym inwentarzem. Dawne książki kucharskie pełne są przepisów na kurczaka. Oto jeden z nich: Zielony kurczak: przepis z XV-wiecznej książki kucharskiej
i
Prosto i pysznie, czyli kurczak pieczony na soli
Pieczenie w soli lub skorupce solnej to jedna z najstarszych technik kulinarnych. Prymitywna, ale skuteczna. Wypróbujcie koniecznie: Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego