Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi: pomysłowy przepis na rodzinny obiad
2021-03-29
średni
40 min
4
Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami to pyszne danie kuchni greckiej. Wilgotne nadzienie nadaje kurczakowi niezwykłej soczystości. Tak przygotowany kurczak wystarczy dla 6 głodnych smakoszy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu, jaśminowego lub brązowego
- 0,25 szklanki rodzynek sułtańskich
- 0,25 szklanki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 1 łyżka listków melisy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 190°C.
- Kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia, czyli przez jakieś 3-5 minut.
- Dodać suchy ryż, rodzynki, orzeszki piniowe i natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wlać 2,25 szklanki wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Wnętrze kurczaka napełnić ryżem. Pozostałe nadzienie ułożyć w posmarowanej masłem brytfannie. Na wierzchu ułożyć kurczaka.
- Kurczaka wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny.
- Podawać kurczaka podzielonego na kawałki razem z nadzieniem, posypanego listkami melisy.