Smażony na płasko kurczak po gruzińsku. Przepis na chrupiące kurczę tabaka
Dieta bezglutenowa
Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko to słynne gruzińskie kurczę tabaka lub tapaka. Potrawę przyrządza się smażąc rozpłaszczoną i obciążoną tuszkę kurczaka na maśle na patelni, aż do uzyskania chrupiącej, przyrumienionej skórka oraz delikatnego i soczystego mięsa. Kurczak po gruzińsku to danie efektowne i bardzo smaczne, nie sprawia tez kłopotów w przygotowaniu. Wystarczy duża patelnia.
Technika smażenia kurczaka tabaka
Technika tabaka polega na rozpłaszczeniu tuszy kurczaka i smażeniu jej powoli na maśle na dużej patelni zwanej „tapa”. Stąd nazwa kurczak tapaka lub tabaka. Patelnia tapa wyposażona jest w specjalną ciężką pokrywkę ze śrubą regulującą docisk. Kurczak smażony jest pod obciążeniem, dzięki czemu ładnie rumieni się jego skórka. Użycie masła jest niezbędne, ponieważ dodaje mnóstwa smaku. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości ptaka. Zwykle potrzeba około 20-25 minut na każdą stronę.
Patelnia do smażenia kurczaka na płasko
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, patelnia powinna mieć grube, ciężkie dno. Patelnie żeliwne to doskonały wybór. Patelnie z płaskim dnem są idealne, ponieważ zapewniają maksymalny kontakt z żywnością. Zrezygnuj z patelni grillowej.
Będziesz także potrzebować sposobu na dociśnięcie kurczaka podczas smażenia, aby zapewnić maksymalny kontakt z skórki powierzchnią patelni. Idealnie byłoby, gdybyś miał patelnię tapa. Nie jest jednak łatwo znaleźć je poza Gruzją i Europą Wschodnią. Jest jednak rozwiązanie, po prostu umieść kolejną żeliwną patelnię na kurczaku. Alternatywnie użyj garnka wypełnionego wodą. Moją ulubioną metodą jest użycie płaskiej żeliwnej prasy do grilla.
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczaka o wadze około 1,2 kg
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek masła klarowanego lub zwykłego
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka kolendry
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpłataj kurczaka, przecinając go wzdłuż mostka.
- Połóż kurczaka piersią do dołu, a grzbietem do góry na dużej desce do krojenia.
- Przykryj kawałkiem folii i naciśnij na kręgosłup tak, aby rozcięta tuszka otworzyła się i rozpłaszczyła.
- Trzeba włożyć w to trochę siły i zaangażowania. Dopraw tuszkę solą z obu stron i odstaw na bok.
- Rozgrzej masło na dużej żeliwnej patelni na średnim ogniu.
- Połóż na patelni kurczaka skórą do dołu, dociąż ją ciężkim przedmiotem i smaż przez 20-25 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona.
- Odwróć i gotuj przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, aż kurczak się usmaży.
- Przełóż kurczaka na półmisek i odstaw na 5 minut.
- Polej kurczaka sosem przygotowanym z roztartego z oliwą czosnku i kolendry lub podawaj z tradycyjnym gruzińskim sosem tkemali.
- Możesz również udekorować kurczaka całymi gałązkami kolendry i kawałkami czerwonej papryczki chili.