Pieczony kurczak faszerowany orzechami: podajemy dobry przepis!

2021-03-29
Kurczak faszerowany orzechami
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony kurczak z farszem z orzechami, wątróbką, rodzynkami i ziołami to pyszna uczta kulinarna dla całej rodziny
średni
60 min
4

Pieczony kurczak  faszerowany orzechami bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy. Orzechy włoskie oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która uspokaja i poprawia koncentrację. Podajemy dobry przepis na kurczaka faszerowanego z orzechami - w sam raz dla nerwusów!

W diecie dla nerwusów powinny się znaleźć: siemię lniane, olej lniany, oliwa z oliwek i wspomniane orzechy włoskie. Prócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która uspokaja i poprawia koncentrację.

SKŁADNIKI

  • kurczak (ok. 2 kg)
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  •  
  • nadzienie:
  • szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 g wątroby cielęcej lub drobiowej
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • estragon
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw 20 minut.
  • Zmiksuj orzechy i wątróbkę, dodaj bułkę tartą, mleko, jajko i osączone rodzynki.
  • Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw.
  • Kurczaka umyj, osusz, usuń widoczny tłuszcz, odetnij końcówki skrzydełek oraz szyję.
  • Natrzyj całą tuszkę (także w środku) solą i pieprzem oraz ziołami, do środka włóż nadzienie, zepnij solidnie i obsmaż na maśle.
  • Przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. C około 40 minut.