Pieczony kurczak faszerowany orzechami: podajemy dobry przepis!
2021-03-29
średni
60 min
4
Pieczony kurczak faszerowany orzechami bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy. Orzechy włoskie oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która uspokaja i poprawia koncentrację. Podajemy dobry przepis na kurczaka faszerowanego z orzechami - w sam raz dla nerwusów!
W diecie dla nerwusów powinny się znaleźć: siemię lniane, olej lniany, oliwa z oliwek i wspomniane orzechy włoskie. Prócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która uspokaja i poprawia koncentrację.
SKŁADNIKI
- kurczak (ok. 2 kg)
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- nadzienie:
- szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 g wątroby cielęcej lub drobiowej
- pół szklanki mleka
- jajko
- estragon
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw 20 minut.
- Zmiksuj orzechy i wątróbkę, dodaj bułkę tartą, mleko, jajko i osączone rodzynki.
- Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw.
- Kurczaka umyj, osusz, usuń widoczny tłuszcz, odetnij końcówki skrzydełek oraz szyję.
- Natrzyj całą tuszkę (także w środku) solą i pieprzem oraz ziołami, do środka włóż nadzienie, zepnij solidnie i obsmaż na maśle.
- Przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. C około 40 minut.