Kurczak nadziewany kaszą gryczną
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kurczak i kasza gryczana to bardzo smaczny obiad. Kurczak faszerowany kaszą gryczaną to danie bezkonkurencyjne. Taki posiłek znakomicie smakuje i efektownie prezentuje się na stole. Koniecznie sprawdź!
Kup książkę!
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 2 szklanki wody
- 4 pieczarki
- 100 g szynki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wysypać na brytfankę do pieczenia, wbić jajko i wymieszać, przyrumienić w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Przełożyć do garnka, dodać olej i wrzącą wodę. Gotować aż kasza wchłonie cały płyn.
- Szynkę, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać do kaszy, całość przyprawić i wymieszać.
- Kurczaka nadziać farszem, posmarować olejem i skropić wodą.
- Piec około 1,5 godziny często polewając wytworzonym sosem.