Kurczak nadziewany kaszą gryczną

2021-03-29
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock Kurczak nadziewany kaszą gryczaną to pyszne danie na rodzinny obiad.
łatwy
50 min
4

Kurczak i kasza gryczana to bardzo smaczny obiad. Kurczak faszerowany kaszą gryczaną to danie bezkonkurencyjne. Taki posiłek znakomicie smakuje i efektownie prezentuje się na stole. Koniecznie sprawdź!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup książkę!

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki wody
  • 4 pieczarki
  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wysypać na brytfankę do pieczenia, wbić jajko i wymieszać, przyrumienić w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  • Przełożyć do garnka, dodać olej i wrzącą wodę. Gotować aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Szynkę, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać do kaszy, całość przyprawić i wymieszać.
  • Kurczaka nadziać farszem, posmarować olejem i skropić wodą.
  • Piec około 1,5 godziny często polewając wytworzonym sosem.