Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak pieczony na soli jest delikatny i soczysty. Przepis na pieczonego w ten sposób kurczaka jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. A efekt - pycha!
Pieczenie na soli jest doskonałym sposobem przygotowania nie tylko mięsa. Idealnie smakują przygotowane w ten sposób ryby - jednak do pieczenia na soli należy wybierać płaty lub filety z ryby ze skórą, którą układamy na warstwie soli.
Przeczytaj także: Pieczony kurczak: ile piec kurczaka?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 1 kg soli
- ulubione przyprawy: papryka, pieprz, majeranek,
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.
- Piekarnik nagrzać do 180ºC.
- Na blachę wysypać kilogram soli i położyć na niej kurczaka.
- Piec ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia kurczaka obrócić.