Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego

2021-03-29
Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego
Autor: Shutterstock Kurczak pieczony na soli  jest  soczysty i ma chrupiącą, rumianą skórkę
łatwy
30 min
4

Kurczak pieczony na soli  jest  delikatny i soczysty. Przepis na pieczonego w ten sposób kurczaka jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy  kuchenny laik. A efekt - pycha!

Pieczenie na soli jest  doskonałym sposobem przygotowania nie tylko mięsa. Idealnie smakują przygotowane w ten sposób ryby - jednak do pieczenia na soli należy wybierać płaty lub filety z ryby ze skórą, którą układamy na warstwie soli.

Przeczytaj także: Pieczony kurczak: ile piec kurczaka?

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 1 kg soli
  • ulubione przyprawy: papryka, pieprz, majeranek,

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.
  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  • Na blachę wysypać kilogram soli i położyć na niej kurczaka.
  • Piec ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia kurczaka obrócić.