Pieczony kurczak: ile piec kurczaka? [WIDEO]

2019-03-18 13:18

Kurczak pieczony pojawia się na naszych  stołach  na co dzień i od święta. Kurczak z piekarnika jest łatwy do przyrządzenia i stosunkowo niedrogi – stąd jego popularność we współczesnej polskiej kuchni. Częściej przyrządzamy kawałki: udka, piersi, skrzydełka, ale na szczególne okazje także kurczaka w całości. Ile czasu i jak piec kurczaka?

Pieczony kurczak: ile piec kurczaka?
Autor: Shutterstock Pieczony kurczak  to doskonałe danie obiadowe. Ale ile i jak piec kurczaka? Oto jest pytanie

Spis treści

  1. Jak długo piec kurczaka?
  2. Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
  3. Jak piec kurczaka?
  4. Sprytny trik na idealnie soczystego kurczaka
  5. Z czym podawać pieczonego kurczaka?
  6. ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!

Jak długo piec kurczaka?

Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.

Jak piec kurczaka?

Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.

Polecamy też: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?Kurczak pieczony doskonały: długo marynowanyKurczak na butelce pieczony

Sprytny trik na idealnie soczystego kurczaka

Jeśli kurczak ma więcej niż kilogram wagi, w połowie pieczenia warto odwrócić go grzbietem do góry, aby przypiekł się równomiernie. Gdy w trakcie pieczenia skórka zbyt mocno się przypieka, można obniżyć temperaturę o 10ºC. Na ostatnie 10 minut odwracamy kurczaka z powrotem piersią do góry i zwiększamy temperaturę do 200ºC, aby skórka była chrupiąca.

Z czym podawać pieczonego kurczaka?

Możliwości jest wiele. Pieczony kurczak smakuje świetnie z większością dodatków, można podać go po prostu z ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Można przygotować do niego tradycyjne frytki ziemniaczane, frytki belgijskie lub - w wersji fit - frytki warzywne z pieca. Z pieca mogą być również pieczone ziemniaczki w wersji zwykłej albo ziemniaki pieczone z ziołami. Do tego na przykład pyszna surówka colesław, mizeria lub sałata ze śmietaną. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, ugotuj do niego brokuły lub podsmaż albo zgrilluj cukinię i paprykę. Świetnie smakuje także z duszonymi pieczarkami.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!

Unikajmy nakłuwania tuszki w trakcie pieczenia, gdyż wtedy będą wypływać soki i mięso nam wyschnie. Nakłuwać udko lub pierś można dopiero pod koniec pieczenia, aby sprawdzić, czy mięso w tych najgrubszych miejscach jest dopieczone. Jeśli wypływający płyn jest przezroczysty, to mięso jest upieczone.

Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?