Frytki belgijskie: przepis na chrupiącą przekąskę idealną na party w karnawale [WIDEO]

Frytki belgijskie: przepis na chrupiącą przekąskę idealną na party w karnawale [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frytki belgijskie zawdzięczają swój sekret podwójnemu smażeniu.

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Belgijskie frytki są grube, chrupią z zewnątrz, choć kryją mięciutkie wnętrze. Pierwsze zapiski o tym kulinarnym arcydziele powstały w XV wieku. Nasz przepis na belgijskie frytki pozwoli ci zaskoczyć znajomych pyszną i modną przekąską, która przy okazji jest prosta w  przygotowaniu i tania. Zobacz, jak zrobić frytki belgijskie.

Składniki

  • ziemniaki

  • woda

  • olej

  • sól i przyprawy do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej, gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.

  • Rozgrzej mocno olej we frytkownicy (bądź w zwykłym garnku - ilość oleju uzależniona jest od ilości frytek, które chcesz zrobić, olej powinien całkowicie je zakrywać).

  • Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem. Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju.

  • Zaczekaj, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka.

  • Odczekaj kilka chwil, aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne ziemniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).

  • Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.

  • Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Frytki należy posolić według własnego uznania - dodatkowo proponujemy posypać je przyprawami lub ziołami.

Ocena: 3,1