Sekret pieczonego kurczaka: jak upiec kurczaka idealnego?

2021-03-29
Sekret pieczonego kurczaka: jak upiec kurczaka idealnego?
Autor: Shutterstock Doskonały kurczak na rodzinny obiad
łatwy
20 min
4

Pieczony kurczak z przyrumienią skórką to ideał niedzielnego obiadu. Wreszcie nie musimy się spieszyć, możemy do woli delektować się jedzeniem w towarzystwie bliskich. Jaki jest sekret idealnie upieczonego kurczaka? To odpowiednia dawka tłuszczu oraz sprytny sposób pieczenia, który pozwala zachować soczystość mięsa, a skórkę zezłocić do chrupiącej ekstazy smakosza...

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak wagi około 1,5 kg
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 3/4 łyżeczki soli lub tylko do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 3 świeże gałązki tymianku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  • Cytrynę wyszorować. Ziemniaki pokroić na ósemki. 
  • Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i suszonym tymiankiem. 
  • Kurczaka umyć, do wnętrza włożyć pokrojoną na cząstki cytrynę oraz świeże gałązki ziół. 
  • Posmarować kurczaka masłem z przyprawami. 
  • Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cząstki ziemniaków, skropić 1 łyżką oleju i posypać solą, wymieszać. 
  • W warstwie ziemniaków zrobić pośrodku dołek i położyć w nim kurczaka. 
  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. 
  • Przed podaniem pokroić kurczaka na porcje. Podawać razem z ziemniakami.