Sekret pieczonego kurczaka: jak upiec kurczaka idealnego?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczony kurczak z przyrumienią skórką to ideał niedzielnego obiadu. Wreszcie nie musimy się spieszyć, możemy do woli delektować się jedzeniem w towarzystwie bliskich. Jaki jest sekret idealnie upieczonego kurczaka? To odpowiednia dawka tłuszczu oraz sprytny sposób pieczenia, który pozwala zachować soczystość mięsa, a skórkę zezłocić do chrupiącej ekstazy smakosza...
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kurczak wagi około 1,5 kg
- 3 łyżki masła, miękkiego
- 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 3/4 łyżeczki soli lub tylko do smaku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 cytryna
- 3 świeże gałązki tymianku
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Cytrynę wyszorować. Ziemniaki pokroić na ósemki.
- Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i suszonym tymiankiem.
- Kurczaka umyć, do wnętrza włożyć pokrojoną na cząstki cytrynę oraz świeże gałązki ziół.
- Posmarować kurczaka masłem z przyprawami.
- Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cząstki ziemniaków, skropić 1 łyżką oleju i posypać solą, wymieszać.
- W warstwie ziemniaków zrobić pośrodku dołek i położyć w nim kurczaka.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić kurczaka na porcje. Podawać razem z ziemniakami.