Zielony kurczak [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Zielony kurczak: krzyżacki przepis z XV wieku
Autor: Shutterstock Ziołowy kurczak z pysznym nadzieniem - stara receptura, wyborny smak
łatwy
40 min
4

„Königsberger Kochbuch” to Królewiecka Książka Kucharska z końca XV wieku, zawierająca przepisy ze stołu rycerzy Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie, czyli Krzyżaków. Co prawda przed bitwą rycerze jadali raczej skromnie, m.in. chleb, kaszę czy placki z jabłkami, niemniej w księdze są przepisy prawdziwie wykwitnie – na przykład na „Zielone Kurczę”: Utłucz pietruszkę w moździerzu, dodaj mąki oraz jaj. Tym nacieraj kurę i połóż na ogniu. Jak dziś takie kurczę przygotować ? Lato z Radiem prosto z Grunwaldu, miejsca największej bitwy średniowiecznej Europy, przedstawia przepis na współczesne „Zielone Kurczę”.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczę ok. 1 kg. (najlepiej z wolnego wybiegu),
  • sól,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • majeranek,
  • olej lub oliwa,
  • Do nadzienia:
  • bułka z mąki pszennej,
  • natka pietruszki (pęczek, ale można dodać mniej),
  • masło,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, wyciąć nadmiar tłuszczu. Na dłonie wysypać soli, suszonego czosnku niedźwiedziego oraz majeranku i natrzeć tą mieszanką kurczę. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Namoczoną wcześniej bułkę pszenną odsączyć. Moczyć najlepiej w mleku. Można użyć dwóch lub większej liczby bułek.
  • Oddzielić żółtko od białka i ubić białko. Do miski dodać odsączoną bułkę, posiekaną pietruszkę, łyżkę masła, żółtko, pianę z białka. Do smaku startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Jeśli nadzienie jest zbyt luźne, można je uzupełnić bułką tartą, jednak nie powinno być suche. Do brytfanki nalewamy porcję oleju. Kurczaka napełnić nadzieniem, zaszyć i włożyć do brytfanki.
  • Jeśli chcemy, by kurczę było soczyste, mięso pod skórką można natrzeć masłem. Brytfankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Przyjmuje się, że pieczemy godzinę na kilogram masy kurczęcia. Co jakiś czas obracamy i polewamy sosem, w którym się piecze. Pod koniec można podnieść temperaturę, by przypiec skórkę. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w „ósemki” ziemniaki.
  • PS Dla łakomczuchów do podania można wykorzystać XV-wieczny przepis krzyżacki na sos: roztłuc winogrono i kwaśne jabłko, a później wymieszać je z winem lub octem.