Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami: sprawdzony przepis
      2021-04-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Chcesz upiec pysznego kurczaka? Przetestuj nasz przepis na kurczaka z nadzieniem z wątróbki. Pamiętaj, że do pieczenia najlepiej nadają się niezbyt tłuste kurczęta średniej wielkości.
SKŁADNIKI
- 2 kurczaki po 60-70 dag
 - sól
 - nadzienie:
 - 2 żołądki z kurcząt
 - 6 łyżek masła + do smarowania kurczaka
 - 1 czerstwa kajzerka
 - 1/2 szklanki mleka
 - 2 wątróbki z kurcząt
 - 2 jajka
 - 2 łyżki siekanego koperku
 - 4-5 łyżek bułki tartej
 - cukier
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaki umyć i oczyścić. Posolić w środku i na wierzchu, odstawić na 2 godziny w zimne miejsce.
 - Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wątróbki i odciśniętą bułkę zemleć lub zmiksować.
 - Masło utrzeć z żółtkami, dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, sól do smaku, szczyptę cukru, nadal ucierając na gładką masę.
 - Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z nadzieniem. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dosypać bułki tartej, jeśli za gęste - wlać mleka.
 - Do wnętrza każdego kurczaka włożyć żołądek i połowę nadzienia. Skórę na brzuchu zaszyć białą nitką.
 - Tuszki ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z 2 łyżkami masła rozpuszczonego na dnie. Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni.
 - Podczas pieczenia tuszki polewać wytworzonym sosem i skrapiać przygotowaną wodą.
 - Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaki masłem.
 - Upieczone kurczaki przekroić na pół wraz z nadzieniem, ułożyć na półmisku, polać sosem (najlepiej do pieczeni).