Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami: sprawdzony przepis
2021-04-01
średni
80 min
4
Chcesz upiec pysznego kurczaka? Przetestuj nasz przepis na kurczaka z nadzieniem z wątróbki. Pamiętaj, że do pieczenia najlepiej nadają się niezbyt tłuste kurczęta średniej wielkości.
SKŁADNIKI
- 2 kurczaki po 60-70 dag
- sól
- nadzienie:
- 2 żołądki z kurcząt
- 6 łyżek masła + do smarowania kurczaka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 wątróbki z kurcząt
- 2 jajka
- 2 łyżki siekanego koperku
- 4-5 łyżek bułki tartej
- cukier
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaki umyć i oczyścić. Posolić w środku i na wierzchu, odstawić na 2 godziny w zimne miejsce.
- Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wątróbki i odciśniętą bułkę zemleć lub zmiksować.
- Masło utrzeć z żółtkami, dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, sól do smaku, szczyptę cukru, nadal ucierając na gładką masę.
- Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z nadzieniem. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dosypać bułki tartej, jeśli za gęste - wlać mleka.
- Do wnętrza każdego kurczaka włożyć żołądek i połowę nadzienia. Skórę na brzuchu zaszyć białą nitką.
- Tuszki ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z 2 łyżkami masła rozpuszczonego na dnie. Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni.
- Podczas pieczenia tuszki polewać wytworzonym sosem i skrapiać przygotowaną wodą.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaki masłem.
- Upieczone kurczaki przekroić na pół wraz z nadzieniem, ułożyć na półmisku, polać sosem (najlepiej do pieczeni).