Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami: sprawdzony przepis

Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami
Autor: Shutterstock Kurczak nadziewany wątróbkami to danie obiadowe dla dużej rodziny.
średni
80 min
4

Chcesz upiec pysznego kurczaka? Przetestuj nasz przepis na kurczaka z nadzieniem z wątróbki. Pamiętaj, że do pieczenia najlepiej nadają się niezbyt tłuste kurczęta średniej wielkości.

SKŁADNIKI

  • 2 kurczaki po 60-70 dag
  • sól
  •  
  • nadzienie:
  • 2 żołądki z kurcząt
  • 6 łyżek masła + do smarowania kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 wątróbki z kurcząt
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • cukier
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaki umyć i oczyścić. Posolić w środku i na wierzchu, odstawić na 2 godziny w zimne miejsce.
  • Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wątróbki i odciśniętą bułkę zemleć lub zmiksować.
  • Masło utrzeć z żółtkami, dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, sól do smaku, szczyptę cukru, nadal ucierając na gładką masę.
  • Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z nadzieniem. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dosypać bułki tartej, jeśli za gęste - wlać mleka.
  • Do wnętrza każdego kurczaka włożyć żołądek i połowę nadzienia. Skórę na brzuchu zaszyć białą nitką.
  • Tuszki ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z 2 łyżkami masła rozpuszczonego na dnie. Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni.
  • Podczas pieczenia tuszki polewać wytworzonym sosem i skrapiać przygotowaną wodą.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaki masłem.
  • Upieczone kurczaki przekroić na pół wraz z nadzieniem, ułożyć na półmisku, polać sosem (najlepiej do pieczeni).