Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurczak pieczony ze słodkimi i zwykłymi ziemniakami to pyszne danie dla całej rodziny. Za jednym zamachem mamy pieczyste i doskonałe ziemniaki o interesującym smaku. Kurczak jest soczysty, skórka na piersiach chrupiąca, a rodzina? Oczywiście zadowolona!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kurczak wagi około 1,5 kg
- 3 łyżki masła, miękkiego
- 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 3/4 łyżeczki soli lub tylko do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 cebula, podzielona na ćwiartki
- 3 świeże gałązki rozmarynu
- 3 świeże gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 1 duży słodki ziemniak
- 5 zwykłych ziemniaków do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i suszonymi ziołami.
- Kurczaka umyć, do wnętrza włożyć pokrojoną cebulę, świeże gałązki ziół oraz ząbki czosnku w całości.
- Posmarować kurczaka masłem z przyprawami.
- Oba rodzaje ziemniaków pokroić na plasterki.
- Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć plasterki ziemniaków, skropić 1 łyżką oleju i posypać solą, wymieszać.
- W warstwie ziemniaków zrobić pośrodku dołek i położyć w nim kurczaka.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić kurczaka na porcje. Podawać razem z ziemniakami.