Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków

2021-03-29
Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Kurczak pieczony ze słodkimi i zwykłymi ziemniakami to pyszne danie dla całej rodziny. Za jednym zamachem mamy pieczyste i doskonałe ziemniaki o interesującym smaku. Kurczak jest soczysty, skórka na piersiach chrupiąca, a rodzina? Oczywiście zadowolona!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak wagi około 1,5 kg
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 3/4 łyżeczki soli lub tylko do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula, podzielona na ćwiartki
  • 3 świeże gałązki rozmarynu
  • 3 świeże gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 5 zwykłych ziemniaków do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  • Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i suszonymi ziołami. 
  • Kurczaka umyć, do wnętrza włożyć pokrojoną cebulę, świeże gałązki ziół oraz ząbki czosnku w całości. 
  • Posmarować kurczaka masłem z przyprawami. 
  • Oba rodzaje ziemniaków pokroić na plasterki. 
  • Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć plasterki ziemniaków, skropić 1 łyżką oleju i posypać solą, wymieszać. 
  • W warstwie ziemniaków zrobić pośrodku dołek i położyć w nim kurczaka. 
  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. 
  • Przed podaniem pokroić kurczaka na porcje. Podawać razem z ziemniakami.