Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny

Ceny drobiu w sklepach pójdą mocno do góry
Autor: Shutterstock Ceny drobiu w sklepach pójdą mocno do góry
łatwy
20 min
4

Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to rozpływający się w ustach obiad rodzinny. Soczyste mięso i doskonałe warzywa wywołają uśmiech zadowolenia na twarzach waszych bliskich. Polecam przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego z dodatkami! 

Polecam super przepisy na pieczonego kurczaka:

Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków

Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony z gruszkami

Pieczony kurczak z rozmarynem i pomarańczową glazurą

Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze co najmniej 1,5 kg
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, pokroić na ósemki. Pieczarki przebrać, umyć, osączyć. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę czosnku wymieszać z olejem. Drugą połowę utrzeć z solą, pieprzem i masłem. 
  • Ziemniaki i pieczarki przełożyć do naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Polać olejem z czosnkiem i ponownie wymieszać. Po środku ziemniaków i pieczarek zrobić dołek.
  • W dołku umieścić kurczaka piersią do góry, którego należy natrzeć przygotowanym masłem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut. 
  • Przed podaniem pokroić na porcję. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami posypane szczypiorkiem oraz zieloną sałatą ze śmietaną. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej