Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny
2020-11-29
łatwy
20 min
4
Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to rozpływający się w ustach obiad rodzinny. Soczyste mięso i doskonałe warzywa wywołają uśmiech zadowolenia na twarzach waszych bliskich. Polecam przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego z dodatkami!
Polecam super przepisy na pieczonego kurczaka:
Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków
Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami
Pieczony kurczak z rozmarynem i pomarańczową glazurą
Kurczak pieczony nadziewany wątróbkami
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze co najmniej 1,5 kg
- 500 g ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła miękkiego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, wyszorować, pokroić na ósemki. Pieczarki przebrać, umyć, osączyć.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę czosnku wymieszać z olejem. Drugą połowę utrzeć z solą, pieprzem i masłem.
- Ziemniaki i pieczarki przełożyć do naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Polać olejem z czosnkiem i ponownie wymieszać. Po środku ziemniaków i pieczarek zrobić dołek.
- W dołku umieścić kurczaka piersią do góry, którego należy natrzeć przygotowanym masłem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
- Przed podaniem pokroić na porcję. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami posypane szczypiorkiem oraz zieloną sałatą ze śmietaną.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?