Pieczony kurczak z rozmarynem i pomarańczową glazurą

2021-03-29
Pieczeń z kurczaka z rozmarynem i pomarańczową glazurą
Autor: Shutterstock Pieczony kurczak, soczyste mięso i przyrumieniona skórka, danie doskonałe
łatwy
30 min
4

Pieczony kurczak z rozmarynem, a następnie grillowany z pomarańczową glazurą to pyszne danie dla prawdziwych smakoszy. Pieczenie a następnie grillowanie drobiu, to sposób na to, by mięso było dobrze wypieczone w środku i przyjemnie przyrumienione z wierzchu. Dzięki zastosowaniu pary, będzie też wyjątkowo soczyste. Jeżeli chcesz, by skórka kurczaka była błyszcząca, przygotuj glazurę z rozmarynu, soku pomarańczowego i miodu. Warto wypróbować ten przepis i odmienić nieco nudnego pieczonego kurczaka. 

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • kilka gałązek rozmarynu
  •  
  • na glazurę:
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dopraw kurczaka solą i pieprzem, do środka kurczaka włóż kilka gałązek rozmarynu. Przytwierdź udka do korpusu za pomocą drewnianych patyczków do szaszłyków. Włóż mięso do żaroodpornego naczynia. Podlej 1 szklanką wody.
  • Rozgrzej piekarnik, a następnie piecz kurczaka przez 60-75 minut w temperaturze 180ºC. Możesz też użyć termosondy ustawionej na 75ºC. Pamiętaj, aby umieścić końcówkę termosondy w najgrubszym miejscu piersi kurczaka.
  • Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, skórką pomarańczową i rozmarynem. Wyjmij kurczaka z piekarnika, przełóż go na metalową kratkę, a pod spodem umieść tackę do pieczenia.
  • Posmaruj kurczaka glazurą.
  • Grilluj kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż zrobi się złoty.
  • Smaruj mięso glazurą kilkukrotnie w trakcie grillowania.