Kurczak pieczony z gruszkami

2021-03-29
Kurczak pieczony z gruszkami
Autor: Shutterstock Kurczak pieczony z gruszkami jest aromatyczny i soczysty
łatwy
30 min
4

Kurczak pieczony z gruszkami jest niezwykle smaczny. Swój aromat zawdzięcza połączeniu dymnej, wędzonej papryki i słodyczy dojrzałych owoców. Wyśmienite danie na odświętny jesienny obiad. 

SKŁADNIKI

  • 1 duży kurczak
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • 4 szalotki, obrane i przecięte na pół
  • 3 spore gruszki, przekrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
  • 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180°C.
  • Kurczaka smarujemy olejem wymieszanym z wędzoną papryką i solą, wkładamy do brytfanny i pieczemy 45 minut.
  • Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy tymianek, wędzoną paprykę, gałkę, sól i pieprz, mieszamy. 
  • Po 45 minutach pieczenia kurczaka wlewamy do brytfanny 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki.
  • Pieczemy jeszcze 20-30 minut.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć przez 15 minut i podajemy go obłożonego gruszkami.