Papryka faszerowana - TOP 13 przepisów na nadziewaną paprykę

Papryka faszerowana - TOP 13 przepisów na nadziewaną paprykę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paprykę faszerowaną można za każdym razem nadziewać innym farszem.

Papryka najpierw kusi kolorami, jest czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa. Uwodzi smakiem, na zimno i gorąco. Można ją jeść na surowo, gotowaną i pieczoną. Używana jako warzywo i przyprawa, jest także afrodyzjakiem. Po przyjemnościach kulinarnych poprawi twoje libido. Papryka faszerowana to danie, które najlepiej smakuje wczesną jesienią, kiedy papryka jest najsmaczniejsza, a pogoda pozwala jeszcze jadać obiady na świeżym powietrzu. Mięsista papryka nadziewana pysznym farszem smakuje znakomicie zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej, czy wegańskiej. Można ją upiec, ugotować lub podać na surowo, a skomponowanie składników nadzienia nie jest trudne.

  • Na przełomie lata i jesieni papryki mamy pod dostatkiem. Można ją kupić w każdym sklepie, a rolnicy często sprzedają papryki niemal prosto z krzaka. Do tego jest tania.

  • Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. Pod tym względem przewyższa nawet cytrusy.

  • Papryka ma tylko 24 kcal w 100 gramach, jest więc bardzo niskokaloryczna.

  • Paprykę cechuje duża różnorodność gatunkowa, a jej owoce różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale przede wszystkim poziomem ostrości.

  • Papryka słodka najsmaczniejsza jest na surowo, półostra znakomicie sprawdza się w daniach gotowanych, a ostrą suszy się i mieli na proszek lub marynuje.

 

Papryka faszerowana mięsem

Farsz do nadziewanej papryki można przygotować na bazie mięsa mielonego. Papryka faszerowana świetnie smakuje zarówno z mieloną wołowiną i wieprzowiną, jak i delikatnym drobiem. Do nadzienia można również wykorzystać resztki wędlin, pieczonych mięs lub szarpanej wieprzowiny. Jeśli mamy niewiele mięsa czy wędliny objętość farszu możemy zwiększyć dodając do niego ryż, kaszę lub drobny makaron. Do tego nieco przecieru pomidorowego, śmietany lub sera i danie gotowe.

Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad

Papryka faszerowana mięsem i kaszą

Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem

Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia

Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

Papryczki padron w boczku nadziewane serem z grilla

Papryka faszerowana chili con carne: przepis na pyszny obiad

Papryka nadziewana farszem bezmięsnym

Jeśli nie jadamy mięsa lub nie mamy na nie chęci paprykę faszerowaną możemy przygotować w wersji jarskiej - z ulubionym serem, kaszą lub warzywami. Świetnie smakują i efektownie wyglądają małe papryczki wypełnione po brzegi serem. Jeśli do tej przekąski używamy papryczek ostrych warto zrównoważyć jej smak delikatnym, kremowym serem. Z kolei paprykę słodką dobrze jest podkręcić wyrazistym serem, na przykład słoną fetą czy orzechowo-pikantnym cheddarem.

Papryka faszerowana serem

Papryka faszerowana kuskusem

Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika

Mini papryczki nadziewane serem i zapiekane

Faszerowana papryka w wersji wegańskiej

Osobom, które nie jadają żydach produktów odzwierzęcych również -polecamy nadziewaną paprykę. Do farszu znakomicie nadają się warzywa strączkowe, bo nie tylko świetnie z papryką smakują, ale dostarczają tez sporo wartościowego białka. Świetnie smakuje farsz ryżowy z dodatkiem tofu i pomidorów, znakomite są też papryki nadziewane innymi warzywami.

Papryka faszerowana bakłażanem

Kiszona papryka nadziewana kapustą

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.