Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia
2021-04-01
średni
150 min
4
Z papryki najlepiej korzystać w sezonie. Jest wtedy świeża, soczysta i pyszna. Można jeść ją na surowo, ale też gotować na różne sposoby. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę faszerowaną bez pieczenia.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 3 duże, masywne, okrągłe papryki
- 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
- 2 torebki białego ryżu
- cebula
- ząbek czosnku
- 100 g żółtego sera (tartego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki rosołowe
- przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Zeszklone warzywa wymieszać z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Wszystko razem znowu podsmażyć.
- W garnuszku zagotować ryż w bulionie z kostki rosołowej i szklanki wody. Gdy ryż zmięknie i napęcznieje, wyłączyć gaz i odsączyć potrawę.
- Następnie przestudzony ryż wymieszać z podsmażoną mięsną masą, 2 łyżkami startego sera, przecierem pomidorowym oraz oregano i bazylią.
- Aby przygotować papryki do wypełnienia farszem, musimy ściąć ich wierzch - ten z ogonkiem. Następnie usunąć ziarenka i wewnętrzne błonki. Tak przygotowane „kielichy” wypełnić farszem i całą resztą żółtego sera. Na wszystko położyć ścięty wierzch.
- Gdy papryki już są gotowe, wkładamy je do garnka o bardzo grubym dnie i zalewamy wokół wodą, tak aby nie dosięgała do miejsca przecięcia. Do wody wrzucamy pozostałe kostki rosołowe.
- Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gotujemy potrawę około 2 godzin, co pół godziny poruszając delikatnie całym garnkiem.