Papryka faszerowana kuskusem: pomysł na obiad wege

Renata Zawadzka
Papryka faszerowana kuskusem: pomysł na obiad wege
Autor: thinkstockphotos.com Kasza kuskus świetnie odnajduje się w ostrym, paprykowym anturażu
średni
40 min
4

Papryka faszerowana kuskusem ma wyraźnie śródziemnomorski charakter. Jest odpowiednia jako samodzielne danie obiadowe dla wielbicieli papryki pod każdą postacią. Przygotowuje się je stosunkowo łatwo, a poza tym nie podwyższa poziomu cholesterolu.

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości mięsiste papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 4 kopiaste łyżki kuskusu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przecieru (lub soku) pomidorowego (500 g)
  • 1 łyżeczka (do herbaty) harissy lub węgierskiej pasty z ostrej papryki
  • 2 cebule
  • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki wrzuć do wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotuj około 10 minut.
  • Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszkę kuskus. Mieszaj dokładnie i zostaw do przestygnięcia.
  • Do lekko ostudzonej masy wbij jajko. Wymieszaj farsz, dodaj do smaku sól i ewentualnie pieprz (uwaga, harissa jest dość ostra!).
  • Farszem napełnij połówki papryki ułożone w naczyniu do zapiekania. Każdą polej  2-3 łyżkami gorącej wody, w której blanszowała się papryka.
  • W wolne miejsca w naczyniu wlej przecier (lub sok) pomidorowy - tyle żeby połówki papryki tylko lekko wystawały.
  • Naczynie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podawaj na gorąco bez dodatków.
Renata Zawadzka