Kiszona papryka nadziewana kapustą: łatwy przepis

2021-03-29
Kiszona papryka nadziewana kapustą
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona papryka nadziewana kapustą to przysmak kuchni węgierskiej. 
łatwy
30 min
4

Kiszona papryka nadziewana kapustą to przysmak kuchni węgierskiej. Istnieje wiele jej odmian. My proponujemy najprostszy przepis na kiszoną paprykę nadziewaną kapustą, wykorzystujący słodkie odmiany papryki czerwonej i cukrową kapustę. Kiszonki z kapusty są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają dobroczynne probiotyki - bakterie kwasu mlekowego. Kiszonki to także mnóstwo witamin – pół szklanki kapusty kiszonej pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Polecamy również przepisy na kiszoną kapustę z jabłkami i marchewką oraz kiszoną sałatkę na zimę z kapusty, ogórków i pomidorów

SKŁADNIKI

  • papryka czerwona, mięsista
  • kapusta biała cukrowa
  • sól kamienna
  • woda przegotowana, ostudzona
  • kamionka lub duży słój
  • talerz
  • wyparzony kamień lub inny ciężki przedmiot (np. garnek, słój z wodą)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę szatkujemy. Solimy, 1 łyżka (płaska) soli na kilogram kapusty. Ugniatamy. Kapusta powinna puścić sporo wody.
  • Wydrążoną paprykę faszerujemy kapustą.
  • Układamy paprykę, przetykając kapustą. Kiszonka powinna być ciasno ułożona. Kolejne warstwy papryki przekładamy kapustą.
  • Po ułożeniu ostatniej warstwy powinniśmy mieć około 1-centymetrową warstwę wody, jeżeli jednak kapusta puściła jej mniej, wówczas dolewamy wodę z solą (1 łyżka soli na litr przegotowanej, ostudzonej wody).
  • Ważne! Naczynia nie zapełnić aż po brzeg, ze względu na to, że w trakcie kiszenia wydzieli się więcej wody i gazów, objętość kiszonki może więc wzrosnąć. Przyda się dobrych kilka centymetrów luzu. Na wierzch kładziemy talerz i obciążamy go.
  • Po 7 dniach kiszonkę przenosimy w chłodne miejsce. Proces kiszenia wtedy zwolni. W takich warunkach kiszonka najlepiej dojrzewa i najlepiej się przechowuje. Jeżeli nie możemy sprostać takim wymaganiom, kiśmy po prostu tylko na bieżąco. Kiszonka gotowa będzie już po 8–10 dniach.