Mini papryczki nadziewane serem i zapiekane [zdrowa, kolorowa przekąska]
2021-03-29
średni
20 min
4
Przekąski z miniaturowych papryczek to oryginalna i zdrowa propozycja na przekąskę, która ucieszy oko. Z tych miniaturowych warzyw można zrobić prawdziwe smakołyki. Ważne jednak, czy papryczki są same w sobie ostre. W tym przepisie wykorzystujemy mini papryczki nieostre albo delikatnie ostre. Jeśli mamy do wyboru tylko papryczki ostrzejsze - proponujemy zrezygnować z pasty chili
SKŁADNIKI
- 300 g mini papryczek w różnych kolorach
- 60 g gorgonzoli dulce
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka pasty chili
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki myjemy, wyciągamy z nich gniazda, usuwamy pestki. Nacieramy delikatnie papryczki pastą chili (uważając, by nie popękały) do każdej papryczki wrzucamy po 4 kapary i uzupełniamy gorgonzolą. Z zewnątrz smarujemy papryczki oliwą.
- Nadziane papryczki układamy w pionie w naczyniu żaroodpornym, serem do góry. Tak ułożone mini warzywka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy około 10-15 minut.