Mini papryczki nadziewane serem i zapiekane [zdrowa, kolorowa przekąska]

Mini papryczki nadziewane serem i zapiekane [zdrowa kolorowa przekąska]
Autor: Shutterstock Mini papryczki nadziewane serem i zapiekane [zdrowa kolorowa przekąska]
średni
20 min
4

Przekąski z miniaturowych papryczek to oryginalna i zdrowa propozycja na przekąskę, która ucieszy oko. Z tych miniaturowych warzyw można zrobić prawdziwe smakołyki. Ważne jednak, czy papryczki są same w sobie ostre. W tym przepisie wykorzystujemy mini papryczki nieostre albo delikatnie ostre. Jeśli mamy do wyboru tylko papryczki ostrzejsze - proponujemy zrezygnować z pasty chili

SKŁADNIKI

  • 300 g mini papryczek w różnych kolorach
  • 60 g gorgonzoli dulce
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryczki myjemy, wyciągamy z nich gniazda, usuwamy pestki. Nacieramy delikatnie papryczki pastą chili (uważając, by nie popękały) do każdej papryczki wrzucamy po 4 kapary i uzupełniamy gorgonzolą. Z zewnątrz smarujemy papryczki oliwą.
  • Nadziane papryczki układamy w pionie w naczyniu żaroodpornym, serem do góry. Tak ułożone mini warzywka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy około 10-15 minut.
Edyta Folwarska
więcej