Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika: przepis na wegetariański posiłek

Maria Olczak
Papryka faszerowana z grilla
Autor: Shutterstock Paprykę można śmiało faszerować kaszami - np. kuskusem
łatwy
45 min
4

Paprykę warto jeść pod różnymi postaciami, bo jest bardzo zdrowa. Jednym z klasycznych dań jest papryka faszerowana. Można ją przyrządzać nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Podajemy łatwy przepis na paprykę z rusztu z farszem wegetariańskim - z kaszą kuskus.

Polecamy też:

Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalać kuskus wrzątkiem, dodać sos pomidorowy i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
  • Odkroić górną część papryk (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Pokroić cebulę i pomidory w drobną kosteczkę.
  • Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, odsączony ser feta, parmezan i siekaną bazylię (2-3 łyżki). Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Papryki napełnić przygotowanym farszem, przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi kawałkami i zawinąć w folię.
  • Papryki w folii ułożyć na ruszcie i piec około 30 minut.
Maria Olczak