Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika: przepis na wegetariański posiłek

2020-08-31
Maria Olczak
Papryka faszerowana z grilla
Autor: Shutterstock Paprykę można śmiało faszerować kaszami - np. kuskusem
łatwy
45 min
4

Paprykę warto jeść pod różnymi postaciami, bo jest bardzo zdrowa. Jednym z klasycznych dań jest papryka faszerowana. Można ją przyrządzać nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Podajemy łatwy przepis na paprykę z rusztu z farszem wegetariańskim - z kaszą kuskus.

Składniki

6 dużych papryk

3 ząbki czosnku

2 duże pomidory

4 łyżki kuskusu

20 dag sera feta

10 g parmezanu

1 duża cebula

bazylia

sól

pieprz

sos pomidorowy lub keczup

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zalać kuskus wrzątkiem, dodać sos pomidorowy i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Odkroić górną część papryk (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Pokroić cebulę i pomidory w drobną kosteczkę.

Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, odsączony ser feta, parmezan i siekaną bazylię (2-3 łyżki). Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.

Papryki napełnić przygotowanym farszem, przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi kawałkami i zawinąć w folię.

Papryki w folii ułożyć na ruszcie i piec około 30 minut.

Polecamy też:

Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia