Papryka faszerowana z grilla lub piekarnika: przepis na wegetariański posiłek
2021-04-01
łatwy
45 min
4
Paprykę warto jeść pod różnymi postaciami, bo jest bardzo zdrowa. Jednym z klasycznych dań jest papryka faszerowana. Można ją przyrządzać nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Podajemy łatwy przepis na paprykę z rusztu z farszem wegetariańskim - z kaszą kuskus.
Polecamy też:
Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalać kuskus wrzątkiem, dodać sos pomidorowy i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
- Odkroić górną część papryk (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Pokroić cebulę i pomidory w drobną kosteczkę.
- Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, odsączony ser feta, parmezan i siekaną bazylię (2-3 łyżki). Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
- Papryki napełnić przygotowanym farszem, przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi kawałkami i zawinąć w folię.
- Papryki w folii ułożyć na ruszcie i piec około 30 minut.