Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia

Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wyjątkowość przepisu polega na tym, że papryki faszerowanej nie pieczemy, lecz ją gotujemy w bulionie

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Z papryki najlepiej korzystać w sezonie. Jest wtedy świeża, soczysta i pyszna. Można jeść ją na surowo, ale też gotować na różne sposoby. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę faszerowaną bez pieczenia.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Zeszklone warzywa wymieszać z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Wszystko razem znowu podsmażyć.

  • W garnuszku zagotować ryż w bulionie z kostki rosołowej i szklanki wody. Gdy ryż zmięknie i napęcznieje, wyłączyć gaz i odsączyć potrawę.

  • Następnie przestudzony ryż wymieszać z podsmażoną mięsną masą, 2 łyżkami startego sera, przecierem pomidorowym oraz oregano i bazylią.

  • Aby przygotować papryki do wypełnienia farszem, musimy ściąć ich wierzch - ten z ogonkiem. Następnie usunąć ziarenka i wewnętrzne błonki. Tak przygotowane „kielichy” wypełnić farszem i całą resztą żółtego sera. Na wszystko położyć ścięty wierzch.

  • Gdy papryki już są gotowe, wkładamy je do garnka o bardzo grubym dnie i zalewamy wokół wodą, tak aby nie dosięgała do miejsca przecięcia. Do wody wrzucamy pozostałe kostki rosołowe.

  • Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gotujemy potrawę około 2 godzin, co pół godziny poruszając delikatnie całym garnkiem.

Ocena: 1,8