Papryka faszerowana mięsem i kaszą

Paulina Jaworska
czy-papryka-jest-zdrowa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Papryki faszerowane to świetny pomysł na lekkie danie obiadowe czy na kolację
łatwy
40 min
4

Papryka faszerowana to danie łatwe do przygotowania i bardzo zdrowe - szczególnie jeśli jako farszu użyjemy nie tylko mięsa, ale też kaszy. W wersji dla wegetarian - papryki możemy wypełnić tylko odpowiednio doprawioną kaszą.

Papryka dostępna jest praktycznie przez cały rok. Warto ją jeść, bo jest bardzo zdrowa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo popularne są przepisy na paprykę faszerowaną. To danie, które doskonale nadaje się na obiad. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania, a przygotowana według niego papryka smakuje wyśmienicie!

SKŁADNIKI

  • 3 papryki (najlepiej jeśli będą miały nieregularne kształty i więcej "zagłębień", wtedy można z nich zrobić zgrabne łódeczki)
  • 300 dag mięsa mielonego, np. wieprzowego, z indyka
  • mała cebula
  • torebka kaszy jaglanej
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, zioła prowansalskie, bazylia
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, przekroić każdą na 4 "łódeczki", usunąć gniazda nasienne.
  • Na patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone. Smażyć, aż mięso się zrumieni. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszać i dodać przyprawy: sól, pieprz, zioła, bazylię, paprykę w proszku.
  • W czasie gdy smażymy mięso, gotujemy też kaszę jaglaną, według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Usmażone mięso z cebulką i wymieszane z przyprawami oraz koncentratem wrzucamy do miski, dodajemy kaszę. Dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego, można dodać pieprz i sól do smaku.
  • Pokrojoną paprykę oprószamy w środku papryką w proszku. Wkładamy masę z mięsa i kaszy. Na wierzchu smarujemy lekko koncentratem i posypujemy ziołami. Pieczemy w 160 stopniach około 25 minut.
  • Gotowe! Można podawać z sosem czosnkowym.
Paulina Jaworska