Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad

Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta
Autor: Shutterstock Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta
łatwy
30 min
4

Sezon na pyszną, słodką paprykę w pełni. Proponujemy więc bardzo smaczne danie, tym razem z papryki szpiczastej. Nadziewana pysznym sosem w stylu bolognese smakuje znakomicie. Danie jest efektowne i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • 2 duże papryki szpiczaste
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  • Dodać mięso i rozmaryn i smażyć, aż mięso zmieni kolor.
  • Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i dusić bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.
  • Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i oczyścić z nasion.
  • Strąki napełnić sosem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzchy posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok. 30 minut. Podawać z białą bułka lub ryżem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw