Papryka faszerowana chili con carne: przepis na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeśli masz ochotę na danie o meksykańskich korzeniach, wypróbuj przepis na chili con carne w papryce. Potrawa ta jest sycąca, a do tego zdrowa: mięso wołowe i fasola dostarczają sporej porcji białka, zaś pomidory i czerwona papryka - potas i antynowotworowy likopen. Dodatek kuminu poprawi trawienie i nada farszowi oryginalny smak.
SKŁADNIKI
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 papryki czerwone
- duży pomidor
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- kumin
- słodka i ostra papryka
- 4 łyżki tartego sera
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekrój wzdłuż i usuń pestki. Na patelni podduś posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dołóż sparzony, obrany ze skórki i posiekany pomidor i koncentrat, wymieszaj i duś ok. 5 minut.
- Dodaj odsączoną fasolkę (koniecznie użyj czerwonej fasoli - należy do warzyw o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym), sól, pieprz, 1/4 łyżeczki kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej.
- Wymieszaj i nałóż do paprykowych łódeczek. Każdą posyp łyżką sera i zapiekaj ok. 20 minut.