Sos grzybowy: przepis na sos z suszonych grzybów

2023-11-28
Sos grzybowy: przepis na sos z suszonych grzybów
Autor: Shutterstock Sos grzybowy to idealny dodatek do makaronu
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Sos z suszonych grzybów - borowików czy podgrzybków - będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj nasz przepis na sos grzybowy! Sos grzybowy ze śmietaną jest aromatyczny i ma aksamitną konsystencję. Przyda się nie tylko od święta, ale i na co dzień, jeśli mamy zapasy suszonych grzybów. Wyśmienicie smakują z nim mięsa pieczone i wszelkie kotlety, a także kasze i makarony, w wersji wegetariańskiej.

Sos grzybowy z suszonych  grzybów pasuje idealnie do pieczonych mięs, szczególnie wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny. Komponuje się też z drobiem o ciemnym mięsie - gęsią, perliczką czy  dzikim ptactwem.

Sos grzybowy ze śmietaną jest też wyśmienitym dodatkiem do kotletów z ziemniaków, kotletów z kaszy, gotowanych ziemniaków, kaszy ugotowanej na sypko, grubszych rodzajów makaronu.

Można go podawać także do pieczonych lub smażonych  ryb - szczególnie tych  tłustych, o zdecydowanym smaku. Dobrze współgra z karpiem, tołpygą. Nie należy  jednak serwować z sosem z suszonych  grzybów ryb szlachetnych, o delikatnym mięsie - stłumi smak pstrąga, sandacza czy szczupaka.

 Przepis na sos z suszonych grzybów

SKŁADNIKI

  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski.
  • Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę.
  • Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić.
  • Gotować na małym ogniu przez 10 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką.
  • Sos nadaje się do każdego typu makaronu. Smakował będzie także z pieczonym mięsem.
Jak mrozić grzyby?