Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z awokado może okazać się wyśmienitym dodatkiem do kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pasta z awokado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Polecamy także: Dip z awokado i koziego sera, Carpaccio z awokado, Czym przyprawiać awokado?

 

Składniki

  • 1 bardzo dojrzałe awokado (miękkie)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z 1/2 limonki

  • szczypta pieprzu mielonego

  • szczypta papryki chili

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką.

  • Przekładamy do miski i ugniatamy widelcem.

  • Dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę oraz sok z limonki.

  • Całość doprawiamy chili, pieprzem i solą.

Awokado najlepiej smakuje gdy jest dojrzałe i miękkie, ale nie przejrzałe. Warto więc wiedzieć, jak wybrać dobre awokado. Jeśli jednak zdarzy się kupić niedojrzały owoc, jest na to sposób. Niedojrzałe awokado: co z nim zrobić? Sposób na twarde awokado!

 

Ocena: 3,2